Nieuw opkopersrecord

De Amerikaanse financiële opkopers hebben het record voor de grootste overname opnieuw scherper gezet. De private-equityfinancier Blackstone bereikte gisteren overeenstemming met het grootste beursgenoteerde Amerikaanse vastgoedbeleggingsfonds, Equity Office, over een bod van alles bij elkaar 36 miljard dollar (omgerekend ruim 28 miljard euro).

De transactie markeert een nieuw stap in de reikwijdte van de private-equityfinanciers. Afgelopen zomer stelde de firma KKR zijn eigen, zeventien jaar oude record scherper door voor ruim 33 miljard dollar de commerciële ziekenhuisexploitant HCA te kopen. De grootste overname tot dan toe was die van voedings- en sigarettenbedrijf RJR Nabisco. Vorige week kochten private-equityfinanciers de exploitant van radiostations Clear Channel voor bijna 27 miljard dollar, inclusief schulden.

Blackstone betaalt 20 miljard dollar voor de aandelen van Equity Office en neemt tevens schulden over ter waarde van 16 miljard dollar. Equity Office bezit bijna 600 gebouwen in de belangrijkste Amerikaanse zakencentra. In het feit dat Sam Zell, de vastgoedman die Equity Office heeft opgebouwd, nu zijn aandelen verkoopt, zien sommige financiële analisten een signaal dat de kantorenmarkt op zijn piek staat. Blackstone betaalt 48,50 dollar per aandeel, een overnamepremie van 8,5 procent boven de slotkoers van vrijdag.