Mannen rijden gerust om voor het perfecte ingrediënt

Mannen koken om indruk te maken, vrouwen koken naar gelang hun stemmiing.

Dit is slechts een van de sekseverschillen in de keuken.

Mannen houden van simpel, eenvoudig en stoer, volgens de auteur van De Perfecte Kok. Bij vrouwen gaat het om lekker eten en gezelligheid, is de mening van de auteur van Hoge Hakken in de Keuken. Foto's uit De Perfecte Kok links en Hoge hakken in de Keuken rechts

Mannen houden van messen. Vrouwen houden van gezelligheid. Mannen zoeken naar perfecte ingrediënten waarvoor ze best even willen omrijden. Vrouwen vinden de supermarkt ook goed. Mannen koken om indruk te maken op hun tafelgenoten. Vrouwen koken al naar gelang hun stemming. Daar komt het sekseverschil in de keuken op neer.

Althans, als je enkele onlangs verschenen kookboeken moet geloven. In het ‘mannenboek’ De Perfecte Kok, de enige 33 recepten die je als man nodig hebt, ligt de nadruk op perfectionisme: de allerlekkerste biefstuk, de ideale omelet en de perfecte zuurkoolschotel. Uit Kokende Mannen, 52 openhartige gesprekken aan de keukentafel (met recepten) wordt duidelijk dat de meeste mannen enthousiaste hobbyisten zijn die zich, op een enkeling na, niet bezig houden met de dagelijkse maaltijd en dat koperen sauteerpannen en dure messen onontbeerlijk zijn.

In het ‘vrouwenkookboek’ Hoge Hakken in de Keuken, 66 recepten voor feestjes, dineetjes en jezelf gaat het juist „niet om de beste pannen, de scherpste messen en de grootste wokbrander”. „Het gaat om lekker eten, een mooi gedekte tafel en kleine vaasjes met bloemen. Het gaat niet om de beste slager; wat wij vrouwen willen is met spullen uit de supermarkt avondjes in elkaar draaien waarvan iedereen nog járen roept: wat was het gezellig!”

„Het blijft generaliseren, maar er is wel degelijk een verschil”, zegt Janneke Vreugdenhil, columniste van nrc.next en een van de twee auteurs van Hoge Hakken in de Keuken. Zo koken mannen volgens haar meer uit kookboeken, vrouwen op gevoel. Ze wijst op de Salade Niçoise, die zowel in haar boek, als in De Perfecte Kok voorkomt. „Daar staat het recept precies volgens de regels. Wij maakten juist een spannende variatie.”

Marcus Polman, auteur van De Perfecte Kok, roemt juist de eenvoud van zijn Salade Niçoise ‘zonder toestanden’. „Mannen houden van simpel, eenvoudig en stoer. Wij koken zonder tierlantijnen.” Hij wijst op de rosbief van de vrouwen en zegt bijna smalend: „Daar zit een aardbei bij. Dat is toch een hoog tuttebollig gerecht?” Nee, dan zijn eigen biefstuk, gewoon met brood en een frisse sla erbij.

Wel vertelt hij dat hij voor het vlees „de hele dag bezig kan zijn om bij een biologische boer het beste vlees te vinden”. „Misschien is dat moderne equivalent van de jager. Mannen gaan op zoek naar het beste: op zoek naar een varkentje bij de Lindenhof in Baambrugge of naar de visafslag in IJmuiden. Dan zit er aan dat varkentje een verhaal aan vast voor aan tafel.”

„Als mannen iets op tafel zetten, moet iedereen het weten”, beaamt Henriette Klauz. Zij sprak 26 mannen voor het boek Kokende Mannen, dat ze samen met Erna van den Berg en Corine Rottschäfer schreef. „Ze hebben absoluut een andere mentaliteit.” Ze zag wel verschillen tussen de mannen die ze interviewde: „Job Cohen [burgemeester van Amsterdam, red.] is een echt recht toe, recht aan mens. Iemand als Henk Schiffmacher [schilder en tatoeagekunstenaar, red.] die smijt en experimenteert en maakt er een groot toneel van.”

Klautz is er wel van overtuigd dat mannen vooral voor de lol koken, ‘feestkoken’, omschrijft ze het zelf. „De meeste vrouwen koken toch omdat er iedere dag eten moet zijn. Dat zie je terug bij iemand als Cohen, die kookt iedere dag.” Cohen vertelt in Kokende Mannen te koken „omdat een mens moet eten” en diende voor het boek een eenvoudig recept voor lof met ham en kaas in.

De auteurs zijn ervan overtuigd dat steeds meer mannen koken. „Het hoort tot de algemene bagage van de moderne man”, zegt Polman. En in Kokende Mannen zegt Felix Rottenberg: „In principe kan iedereen koken. Mannen die zeggen dat ze geen ei kunnen bakken – en ik ben er heel wat tegengekomen in de politiek – vind ik treurig. Wel seks hebben en niet kunnen koken. Zo kun je toch niet leven!”

Meer kokende mannen : www.cheffen.nl of 70414 naar 7585.Leuke vrouwenblogs zijn er in overvloed, o.a. koken.blogo.nl of 19500 naar 7585