Landen APEC gematigd over Noord-Korea

Noord-Korea dient zijn kernreactor en de opwerkingsfabriek te sluiten en de inspecteurs van het IAEA weer toe te laten. In ruil daarvoor zijn er tegemoetkomingen voor de dictatuur van Kim Jong-il te verwachten.

Met deze signalen is gisteren in Vietnam de topconferentie APEC van de 21 regeringsleiders van de landen rondom de Stille Oceaan afgesloten. De Chinese president Hu Jintao, onder wiens leiding de gesprekken met Noord-Korea volgende maand worden hervat, noemde het „niet te tolereren” dat Noord-Korea doorgaat met zijn kernprogramma. De Vietnamese premier Nguyen Minh Triet sprak namens zijn collega’s „ernstige bezorgdheid over de veiligheid van onze regio” uit.

Een van de gebaren van goede wil die China en de Verenigde Staten jegens het regime in Pyongyang kunnen maken is opheffing van de financiële blokkade van Noord-Korea. Dit verkeer via de kleine Banco Delta Asia in Macao ligt al geruime tijd stil en is een ernstige belemmering voor de Noord-Koreaanse autoriteiten.

De Russische president Poetin bepleitte een behoedzame benadering van Noord-Korea om „het land niet in een hoek te drijven”. In een bilateraal gesprek tussen Bush en zijn Zuid-Koreaanse collega Roh Mu-huyon bleek opnieuw dat Zuid-Korea weinig voelt voor een stringente boycot. Zuid-Korea is het met „de uitgangspunten en doelstellingen” van de VS eens, maar het weigert bijvoorbeeld deel te nemen aan het inspecteren van Noord-Koreaanse schepen.

De tweedaagse bijeenkomst in Hanoi bestond voornamelijk uit een grote reeks bilaterale gesprekken. De APEC zelf gaat over economische onderwerpen en werd in 1989 ingesteld om uiting te geven aan het groeiende economische belang van de relaties tussen Noord-Amerika en het Verre Oosten. Maar de vergaderingen worden doorgaans gekenmerkt door vrijblijvendheid. Ook dit jaar werd weer opgeroepen tot vrijhandel zonder verder enige verplichting. Deelnemers zijn zulke uiteenlopende economieën als die van Rusland, China, Nieuw Zeeland en de VS, maar ook Panama, Honduras en eilandstaatjes als Fiji en Tonga.

Voor president Bush was de APEC zijn eerste buitenlandse optreden na de nederlaag bij de Congresverkiezingen in eigen land. De aankomst in Vietnam was door het Congres al enigszins vergald, omdat het een vrijhandelsverdrag met Vietnam net tevoren had vertraagd. Vandaag was Bush nog kort in Indonesië.