‘Koning Nepal verantwoordelijk voor 22 doden’

De Nepalese koning Gyanendra is verantwoordelijk voor de dood van zeker 22 demonstranten afgelopen voorjaar en moet daarvoor gestraft worden. Dat concludeert een door de interim-regering aangestelde onderzoekscommissie.

Een dergelijke veroordeling van het staatshoofd is ongekend in de Nepalese geschiedenis, waar de koning traditiegetrouw een goddelijke status geniet. Voor berechting moet de grondwet worden aangepast; momenteel is het staatshoofd onschendbaar.

Behalve Gyanendra zijn 201 ministers, andere politici, ambtenaren, militairen en politiefunctionarissen beschuldigd van mensenrechtenschendingen, machtsmisbruik en corruptie bij het neer-slaan van de volksopstand in april.

Toen organiseerde een alliantie van zeven politieke partijen grootschalige demonstraties om het herstel van de democratie te eisen. Gyanendra had op 1 februari 2005 de regering ontslagen omdat die naar zijn zeggen te weinig weerstand bood tegen de guerrilla van maoïstische rebellen. Volgens de onderzoekscommissie vielen bij het hardhandige politieoptreden in april zeker 9.000 gewonden.

Omdat Gyanendra destijds aan het hoofd stond van een door hemzelf aangesteld kabinet, is hij verantwoordelijk voor dat optreden, aldus de commissie. Interim-premier Girija Prasad Koirala, benoemd door Gyanendra toen die zelf eind april het veld ruimde, heeft vanmorgen al toegezegd de aanbevelingen van de commissie te zullen uitvoeren.

Waarschijnlijk tekenen Koirala en maoïstenleider Prachanda morgen een vredesverdrag, hetgeen de weg vrijmaakt voor deelname van de maoïsten aan de interim-regering.

Volgens de maoïsten zijn hun strijders momenteel onderweg naar de verzamelplaatsen waar zij onder toezicht van de Verenigde Naties zullen verblijven tot de verkiezing van een assemblee die een nieuwe grondwet moet opstellen. Prachanda en zijn tweede man Baburam Bhattarai zullen geen zitting nemen in de regering, zei de rebellenleider zaterdag.

Een lokale mensenrechtenorganisatie meldde vandaag dat de maoïsten ondanks het vredesproces doorgaan met de rekrutering van kindsoldaten. (AP, Reuters)