Kijk, zo doen we dat in Nederland

„Een dieptepunt voor heel Den Haag”, zo noemde Stijn Vreven het gestaakte duel tussen ADO Den Haag en Vitesse. De aanvoerder van ADO Den Haag had het beter kunnen hebben over een ‘nieuw’ dieptepunt. Een aantal keren eerder was de aanhang uit Den Haag al betrokken bij een gestaakte wedstrijd. Van toeval kan dan allang geen sprake meer zijn.

Nadat tientallen boze Haagse fans het veld van het Zuiderpark bestormden om het vertrek van trainer Frans Adelaar te eisen, staakte scheidsrechter Ruud Bossen de wedstrijd met een 0-3 stand op het scorebord. Na de voetbalrellen was de gebruikelijke stroom aan Pavlov-reacties te horen.

Piet van der Pol, directeur van ADO Den Haag, sprak voor de camera’s van „een vreselijke zaak” die zijn club vooral „imagoschade” had bezorgd. Hij had nog wel met grote opluchting geconstateerd dat er niemand bij het oproer gewond was geraakt. En ‘nee’, ADO Den Haag had zelf niet veel meer kunnen doen om de ongeregeldheden te voorkomen.

De voetballers van ADO Den Haag veroordeelden de eigen aanhang niet. Vreven zei zich zelfs de frustraties van de supporters wel voor te kunnen stellen. „Wij als spelers laten het afweten op het veld. Daar mogen wij op afgerekend worden, want wij winnen niet. Ik kan best begrijpen dat je niet in hosannastemming bent als je een ADO-hart hebt.”

Scheidsrechter Bossen stelde na afloop dat hij getracht had „slim met de situatie om te gaan”. Maar nadat supporters de hekken forceerden, kon de leidsman ook niets anders doen dan affluiten. „Zelf voelde ik me geen seconde bedreigd”, verklaarde de arbiter na afloop.

De Haagse politie had naar eigen zeggen erger voorkomen door de Mobiele Eenheid strategisch op te stellen. Het kwam er op neer dat de politie vooral buiten het stadion de orde bewaarde. Het aantal arrestaties bedroeg nul. Met verbijstering moeten ‘de nieuwe Hagenaars’ – die wedstrijden van ADO bezoeken in het kader van hun inburgering – toe hebben gekeken hoe de voetbalvandalen na afloop gewoon weer naar huis konden vertrekken. Een uitstekend lesje inburgering. Zo gaat Nederland om met relschoppers.

Koen Greven