Kiezers stemmen op website

Voor de Tweede Kamerverkiezingen is zaterdagochtend voor het eerst een internetstembureau geopend. Ruim 21.500 Nederlanders die in het buitenland verblijven en die zich tevoren hebben aangemeld, kunnen op een speciale website hun stem uitbrengen.

De verkiezing via de site gaat gepaard met allerlei veiligheidsvoorzorgen. De deelnemers moeten een code intoetsen die ze per post hebben gekregen. Daarnaast is gevraagd om het webadres van de site zelf in te toetsen en niet als link aan te klikken, om gebruik van een vervalste site te vermijden. De kiezers moeten een slotje te zien krijgen, als bewijs dat de site beveiligd is. Na de stem kan men een ontvangstbevestiging aanvragen en uitprinten.

NRC-correspondent Marcel Haenen heeft vanuit Latijns-Amerika al zijn stem uitgebracht. „Ik heb gekozen, op 13.000 kilometer afstand van Den Haag en het was hartstikke leuk”, schrijft hij op zijn weblog. „Met stevige stappen wandel je door de website. Je voert je geheime stemcode in en na een paar klikken is de klus al geklaard.”

Lees de volledige bijdrage van Marcel Haenen over het stemmen vanuit het buitenland op: www.nrc.nl/tango