In je racewagen scheur je over het bioscoopscherm

Fans van computerspelletjes kunnen in Kinepolis Brugge gamen op het witte doek.

XL-gaming moet de spelers het gevoel geven dat ze zich echt ‘in the game’ bevinden.

Bij het gamen zit je bovenin de bioscoopzaal, omdat daar de draadloze controllers bereik hebben. (Foto Kinepolis) Kinepolis

„Een bioscoop is meer ddan een plek om films te bekijken,” zegt de woordvoerster van Kinepolis Myriam Dassonville. Behalve voor traditionele filmvoorstellingen, concerten, sportwedstrijden en businessmeetings zet de Belgische bioscoopgigant Kinepolis zijn deuren voortaan ook open voor XL-gaming.

Sinds afgelopen zaterdag verhuurt de Kinepolisvestiging in Brugge (in de Belgische provincie West-Vlaanderen) haar bioscoopzalen aan gamers. Voor 15 euro kunnen liefhebbers van computerspelletjes een half uurtje gamen op het witte doek.

Gamen op een scherm van tachtig vierkante meter is fantastisch, zo leert een korte test met het racespel Gran Turismo 4. De racewagens scheuren over het scherm, terwijl het geluid om de horen raast. Omdat er met draadloze controllers wordt gewerkt, moet je achterin de zaal zitten om binnen het bereik van de console te blijven. De draadloze controllers zijn van Logitech. Prima materiaal, maar wie gewend is te spelen met de controllers van PlayStation2 moet zich even aanpassen.

Het grootste voordeel van gamen in de bioscoop is de kwaliteit van beeld en geluid. De nieuwste generatie spelletjes is ook ontwikkeld voor de hoogste beeld- en klankkwaliteit. Het reuzenscherm en de optimale technische faciliteiten van de bioscoop moeten gameliefhebbers het gevoel geven zich echt in the game te bevinden. ,,Een spelervaring die met geen enkele televisie te evenaren valt,” aldus Dassonville.

Gamen is de snelst groeiende industrie in de entertainmentsector en daar wil Kinepolis op in spelen. ,,Ongeveer 70 procent van de jongeren tussen 13 en 30 jaar speelt af en toe een computerspelletje en een groot deel (bijna 40 procent) van onze klanten hoort tot die leeftijdsgroep. Er zijn raakvlakken tussen de bioscoop en het gamen,” zegt Dassonville. Met XL-gaming richt de bioscoopuitbater zich ook op de zakelijke klanten. Want Kinepolis hoopt ook spelletjesontwikkelaars ervan te overtuigen om bij hen premières te organiseren.

Voorlopig gaat het nog om een project in Kinepolis Brugge, maar als de pilot aanslaat zal het concept vanaf 2007 in alle 135 zalen van Kinepolis worden aangeboden. De Belgische beursgenoteerde bioscoopketen heeft voornamelijk vestigingen in België, maar ook in Frankrijk, Spanje, Zwitserland en Polen. Brugge heeft de Europese primeur. ,,Het complex is het nieuwste en er zijn een aantal vernieuwingen aangebracht, zoals de digitalisering van film- en communicatiekanalen, waarvan XL-gamen de meest recente toepassing is.”

Tijdens de pilot kunnen gamers op woensdag- en zaterdagmiddag tussen 12.30 en 19.30 uur terecht in Kinepolis Brugge. Op termijn wordt het XL-gamen verplaatst naar de voormiddag, zodat gamers de filmliefhebbers niet verdringen.

Tijdens de kerstvakantie zal het aanbod worden uitgebreid. Een half uurtje spelen in het gameparadijs kost 15 euro, ongeacht het aantal deelnemers aan de game (maximaal 8). Afhankelijk van het gekozen spelletje, kun je in je eentje of met vrienden komen. Kinepolis stelt twintig games ter beschikking, maar gamers mogen ook hun eigen spelletjes meebrengen.

X-box- en Nintendo-fanaten moeten het nog even met hun eigen televisie doen. Want Kinepolis heeft een samenwerkingsverband met PlayStation, en in tijdens de pilot kan alleen gespeeld worden met PS2-consoles. Op langere termijn wordt er rekening gehouden met een overstap naar de nieuwe Playstation 3-console en zullen de gamers ook in HD-kwaliteit kunnen spelen.

Een gamezaal reserveren kan per e-mail: xlgamingbrugge@kinepolis.com. Je reservering wordt per mail bevestigd. Voor woensdag kan je t/m maandag reserveren, voor zaterdag t/m donderdag.