Huurder wil stem in deal Gelredome

De huurder van Gelredome heeft beslag laten leggen op het stadion. Ter behartiging van zijn belang bij verkoop.

Als huurder van stadion Gelredome in Arnhem heeft BV Exploitatiemaatschappij Gelredome beslag laten leggen op het complex. Daarmee wordt volgens directeur Jasper van Amstel voorkomen dat de verkoop door de gemeente Arnhem voor 16,5 miljoen euro aan projectontwikkelaar Eurocommerce buiten haar om wordt geregeld.

Waarom wilt u de verkoop van het Gelredome tegenhouden?

Jasper van Amstel: „Het is niet onze bedoeling de verkoop te voorkomen, maar we willen onze belangen verdedigen nu het goed gaat met de exploitatie.”

Verklaar u nader.

„Als exclusieve huurder hebben wij het contractuele recht wel of geen goedkeuring aan verkoop te geven. Maar de gemeente stelde ons vorige week ineens een ultimatum van vijf dagen om in te stemmen met de transactie. Die voorwaarde overviel ons. Bovendien vinden wij het een oneerlijke korte termijn.”

Wat wilt u met de actie bereiken?

„Dat de gemeente en Eurocommerce met ons om tafel gaan zitten om afspraken te maken. Het stadion rendeert en dat willen we graag zo houden. Drie jaar geleden is beloofd dat we bij verkoop betrokken zouden worden. En nu wordt ons gevraagd binnen vijf dagen toestemming te verleen aan verkoop, terwijl we niet weten of we op dezelfde voet kunnen doorgaan. Ter bescherming van onze rechtspositie werden we tot beslaglegging gedwongen.”

Maar er is ook sprake dat u Gelredome wilde kopen. Voelt u zich gepasseerd?

„Nee, dat niet. Wij willen niet gepasseerd worden en op een normale manier afspraken maken. Alleen als onze belangen worden geschaad overwegen we aankoop, zoals contractueel ook mogelijk is.”

Maar kunt u dat betalen?

„Onder druk wordt alles vloeibaar, zeg ik altijd. Het is geen bittere noodzaak, want wij zijn geen bouwers. En Eurocommerce heeft plannen tot uitbreiding met kantoorruimten.

Komt u eruit?

„Dat verwacht ik wel. Wij willen gehoord worden en de zaken fatsoenlijk afhandelen.”