Hiphop over bloemen en luchtalarm

The Procussions, 5 Sparrows For 2 Cents Rawkus

CD hiphop

The Procussions, 5 Sparrows For 2 Cents

Rawkus

Het persbericht van ‘De Vereniging Van Rugtassendragers Die Het Liefst Zelf Hun Mutsen Breien’ was bijna niet te lezen omdat de inkt vermengd was met het traanvocht van de dolgelukkige opsteller. Rawkus! Is! Terug! Het platenlabel dat in de jaren negentig de hiphop-ondergrondse op gang hield met eigenzinnige kwaliteitsrap van groepen als Company Flow en Black Star, maar ook oog had voor de nog ongedwongen prettig gestoorde Eminem ver voordat deze The Big White Hype werd, maakt zich met een nieuwe artiestenstal op voor een volgende ronde.

Zelf vond ‘De Rugtassendrager Die Het Liefst Zelf Zijn Muts Breide’ The Procussions een goede keus als nieuw boegbeeld van Rawkus. Een groep die funky, jazzy, ontspannen hiphop maakt waarin het soms over vlinders en bloemen gaat maar die ook kritische noten kraakt over de depressies van mensen die aan een glamourbeeld trachten te voldoen.

Muzikaal is het niet alleen ontspannen maar is ook ragga met een vieze digitale baslijn en een luchtalarm, elektro met sprintende livedrums en zijn zelfs invloeden uit punk en de Braziliaanse funk te horen. En met voldoende gevoel voor humor zorgen de rappers ervoor dat hun soms zware kost toch prettig te verteren blijft.

Saul van Stapele

The Procussions: 22 en 23/11in het voorprogramma van The Roots in Paradiso, Amsterdam.