Het maakt wél uit wie in doel staat

Doelmannen spelen cruciale rol bij 3-2 overwinning van Feyenoord thuis tegen AZ.

Henk Timmer groeit uit tot grote held, jeugdige Bulters eindigt duel als schlemiel.

Erwin Koeman (midden) sluit Henk Timmer na de zege op AZ in de armen. (Foto Bas Czerwinski) 18-11-2006, ROTTERDAM. FEYENOORD - AZ. KOEMAN EN TIMMER VIEREN DE OVERWINNING, MET RECHRS DWIGHT TIENDALLI EN LINKS ANDRE BAHIA. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

De doelmannen maakten zaterdagavond het verschil in de wedstrijd tussen Feyenoord en AZ. Henk Timmer (34) sprong na afloop van de 3-2 zege zijn coach Erwin Koeman in een juichende Kuip in de armen. De keeper van Feyenoord was met een zestal knappe reddingen verantwoordelijk voor de verrassende zege van de Rotterdamse club. Voor de twintigjarige Job Bulters liep zijn debuut in de basis van AZ uit op een regelrechte nachtmerrie. De doelverdediger kreeg in de negentig minuten slechts vier doelpogingen te verwerken. Drie keer moest Bulters de bal uit het net halen en één keer bracht de lat redding.

AZ-coach Louis van Gaal liet na afloop voor het gemak de rol van zijn doelman aanvankelijk even buiten beschouwing en concludeerde droogjes: „We hebben vrij dominant gespeeld. We hebben twee goals gemaakt in een uitwedstrijd en we hebben eigenlijk geen kans weggeven. Normaal gesproken zou dat voldoende moeten zijn.”

Als voetbal een jurysport zou zijn geweest, dan zou AZ na het vertoonde spel ongetwijfeld op punten hebben gewonnen van Feyenoord. Oogstrelend voetbal, prachtige positiespelletjes, maar het aantal minuten balbezit en het aantal kansen leveren niet meer dan complimenten op van de neutrale voetballiefhebber. Trainers als Van Gaal mogen het dan misschien niet altijd rechtvaardig vinden, maar enkel en alleen de stand op het scorebord bepaalt wie de drie punten heeft veroverd. ‘Feyenoord-AZ 3-2’, stond zaterdagavond te lezen op de lichtkrant aan de tweede ring. Van Gaal: „Daar zijn eigenlijk geen woorden voor.”

Toch was de verklaring voor de nederlaag van AZ vrij eenvoudig. De Alkmaarse formatie verloor de zoveelste wedstrijd tegen een nationale topploeg door een gebrek aan killersinstinct en een zeer zwak optreden van de normaal gesproken derde doelman. Dat Feyenoord op de been bleef door het sterke optreden van de keeper die vorig seizoen onder Van Gaal nog de onbetwiste nummer één was, maakte het verhaal voor AZ alleen maar zuurder.

Toch antwoordde de coach van AZ ontkennend op de vraag of hij toch niet liever Timmer in zijn doel had gehad in plaats van Bulters. Van Gaal: „Timmer heeft een goede wedstrijd gekeept, maar dat heeft hij bij ons ook wel eens gedaan. Het lag meer aan onszelf dat we de kansen niet afmaakten.”

De oefenmeester van AZ zocht vervolgens naar verzachtende omstandigheden voor het dramatische optreden van zijn eigen doelman. „Deze jongen was voor het eerst als speler in De Kuip. Zelfs als doelman van Jong AZ had hij hier nog nooit gestaan. Zo’n vol stadion is toch indrukwekkend. Dat zijn processen die spelers mee moeten maken op weg naar volwassenheid. Nou, dat heeft hij nu doorgemaakt.” De aangeslagen Bulters weigerde na afloop van het duel zijn eigen optreden van commentaar te voorzien.

Van Gaal had in de aanloop naar het treffen met AZ nog beweerd dat het niet zoveel uit zou maken wie het doel van AZ zou verdedigen. Maar in de praktijk bleek niets minder waar. Eerste keus Joey Didulica (hersenschudding) en tweede keus Khalid Sinouh (dijbeenkwetsuur) waren niet fit genoeg om te spelen, waardoor de onervaren Bulters met nummer 26 in de basis stond. Na een paar minuten bleef een verkeerd weggeschoten bal nog zonder gevolgen, maar na bijna een half uur spelen leidde hij met een verkeerde voortzetting het openingsdoelpunt van Feyenoord in. Middenvelder Nicky Hofs pikte de bal op, maakte een fopduik en schoot zelf de onterecht verkregen vrije trap in het doel. In de 56ste minuut verwerkte Bulters een hoekschop volledig verkeerd waardoor Timothy Derijck Feyenoord tegen de verhoudingen in op 2-1 kon zetten. En negen minuten voor tijd liet de doelman van AZ zich verrassen door een afstandsschot van opnieuw Hofs.

Aan de andere kant vierde Timmer zijn eigen feestje. De doelman die AZ vorig seizoen uit onvrede met Van Gaal had verlaten, groeide tegen zijn oude club uit tot man van de wedstrijd. Van Gaal hield het er op dat AZ het slachtoffer was geworden van ‘de wet van Murphy’.

Maar als een zelfbenoemde topploeg zonder een bekwame doelverdediger aantreedt, gaat het vanzelf een keer mis.

    • Koen Greven