Het gaat niet over seks, maar over trots

Elisabeth van Dorp fotografeert al vijftien jaar lang blote mensen voor de rubriek Any Body in Viva. Het weekblad viert het jubileum met een gratis boekje waarin een aantal modellen voor het eerst herkenbaar zijn geportretteerd, namelijk mét hoofd.

Is de naakte Nederlander de afgelopen 15 jaar veranderd?

„Ja, bloot zijn er ook modes. Ik herinner me nog hoe ik opkeek van het eerste model met een volledig geschoren schaamstreek. Tegenwoordig is het bijna omgekeerd en ben ik verbaasd als er weer eens iemand met een grote bos haar voor mijn lens verschijnt. ‘Dat is wel heel erg ongekamd’, denk ik dan. Ook het aantal tatoeages is enorm toegenomen. In mijn studio komen bijna geen onbeschreven lichamen meer.”

Waarom is Any Body zo’n succes?

„Omdat deze rubriek niet over seks gaat, maar over trots. Het gaat om vrouwen en mannen die zichzelf accepteren zoals ze zijn. Ze vinden zichzelf te dik of te dun, ze hebben putjesbillen, een ziekte overwonnen, nog maar één borst, of een stoma. Door te poseren, zeggen ze dat ze zichzelf accepteren. Laatst kwam hier een heel dik meisje. Die zat opvallend goed in haar vel. ‘Ik ben een lekker stuk’, zei ze. Dat zal voor veel lezers geruststellend zijn. Als je Any Body bekijkt, kun je denken: zie je wel, met mij valt het ook wel mee.”

Wat is na al die jaren voor u nog de uitdaging?

„Portretfotografie verveelt nooit. Ook al staat iedereen hoofdloos op de foto, ik kan er toch veel in kwijt. De uitdaging is om iedereen zo naturel mogelijk op de foto te krijgen. Het klinkt misschien zwaarwichtig, maar ieder mens uit zijn wezen door de manier waarop hij gaat staan. Naar die eigen houding ben ik steeds op zoek.”

Arjen Ribbens