Grote prijs voor Theo Maassen

Theo Maassen is dezer dagen in Amerika, waar hij vakantie viert en af en toe optreedt voor Nederlandse clubs. Hij was gistermiddag dan ook niet aanwezig in de Kleine Komedie in Amsterdam, waar hij de winnaar werd van de Poelifinario, de grote cabaretprijs van de vereniging van theaterdirecteuren (VSCD). De prijs werd in ontvangst genomen door Martijn Bouwman, de regisseur van zijn bekroonde programma Tegen beter weten in, die de cabaretier in een vrolijk dankwoord „de perfecte spreekbuis voor mijn werk” noemde.

De bijna veertigjarige Maassen ontving dit najaar al twee prijzen die doorgaans niet naar cabaretiers gaan: de Prins Bernhard Cultuurfonds Theaterprijs (50.000 euro) en de door theatercritici toegekende Prijs van de Kritiek (een bronzen sculptuur). Volgens de VSCD-jury is geen enkele cabaretier dit jaar „zo actueel, persoonlijk, scherp en humoristisch” als hij. De andere genomineerden waren Wim Helsen, Maarten van Roozendaal, Jan Jaap van der Wal en Sanne Wallis de Vries.

De Neerlands Hoop voor een talent met „een opvallende ontwikkeling” werd uitgereikt aan Sara Kroos (25), wier huidige programma Zoetgevooisd „zeer oprecht en intens” werd genoemd. Haar concurrenten waren Claudia de Breij, het duo Droog Brood en Kasper van Kooten. In haar dankwoord prees Kroos haar impresariaat dat haar zeven jaar de tijd had gegeven om „me te mogen ontwikkelen, om te zoeken naar mijn eigen stijl.” Kroos was tot voor kort ook actief in het populaire tv-programma De Lama’s.

De jury prees het peil waarop het cabaret- en kleinkunstgenre tegenwoordig wordt beoefend: „Weliswaar is de rol van de cabaretier als spreekbuis van de samenleving grotendeels overgenomen door columnisten en radio- en tv-debaters, maar de jonge generatie cabaretiers hecht er weer meer aan intelligent en kunstzinnig theater te maken.”

De uitreiking was een besloten feestje, in tegenstelling tot vorig jaar toen de prijzen chaotisch en gehaast werden uitgereikt in het tv-programma De wereld draait door. Wie de Poelifinario kreeg, werd pas bekend toen de aftiteling al bijna voorbij was. Op aandringen van de jury werd er ditmaal geen tv-uitzending van gemaakt.

    • Henk van Gelder