Geef ons die stad nou eens terug

molen.jpgNederlanders tellen echt niet zo mee in New York. We hebben geen eigen wijk (de Chinezen hebben er zelfs drie), we zijn maar met 20.000 man hier en het enige restaurant dat erop voorstond Nederlands eten te verkopen - ‘NL’, volgens The New York Times is de keuken zelfs ‘Belgian’ - is alweer gesloten.

Maar toch. Trots dat we zijn op de Nederlanders die hier ooit Nieuw Amsterdam stichtten! Kijk maar eens naar Give us back New York of bekijk het filmpje op Youtube. Het is een site van een Nederlands reclamebureau. Heb ze even gebeld en Nico Akkerman vertelde me dat het idee voor de site kwam toen de Amerikaanse commentator Bill O’Reilly zei dat Amerika nog meer zoals Nederland wordt.

Nou is deze O’Reilly inderdaad geen vriend van Nederland. Zo was zijn omroep, het populistische Fox, vorig jaar op zoek naar Nederlandse journalisten die wilden uitleggen waarom een wethouder in Rotterdam had gezegd dat we, in Fox’ woorden, “bepaalde bevolkingsgroepen wilden uitmoorden door hun kinderen te doden”. Jaja. Heb dus maar vriendelijk bedankt.

new_york_1.jpgHoe dan ook, de reclamejongens hoorden O’Reilly en dachten zonder gebrek aan fantasie „we hebben toch nog een stad in Amerika”. Vandaar de site. Als je écht meer wilt weten over de Nederlanders in Amerika, lees dan The island at the center of the world van Russell Shorto. Kom je er meteen achter dat we de stad helemaal niet ‘geruild’ hebben tegen Suriname. Hier trouwens een mooie virtuele tour over de omgeving uit die tijd.