Fans ADO bestormen veld, wedstrijd gestaakt

De voetbalwedstrijd ADO Den Haag tegen Vitesse is gisteren na 66 minuten en 33 seconden gestaakt. Meer dan honderd Haagse supporters bestormden het veld nadat de thuisclub, laatste in de eredivisie, op een achterstand van 3-0 was gekomen. „Een vreselijke zaak als iedereen doodsbang van het veld moet vluchten”, zei directeur Piet van der Pol van ADO na afloop.

Scheidsrechter Ruud Bossen vond het niet verantwoord om, nadat de supporters het veld hadden verlaten, verder te spelen en staakte de wedstrijd definitief. Hij verklaarde later zich niet bedreigd te hebben gevoeld, ook al was er sprake van „een angstige situatie” en werden eerder in de wedstrijd beledigende spreekkoren aan zijn adres gezongen. Bossen stuurde al vroeg in de wedstrijd ADO-speler Pascal Bosschaart van het veld nadat hij de doorgebroken Fred Benson had gevloerd. „Het was vooral bedreigend voor de trainers”, aldus Bossen.

Het Haagse protest was met name tegen trainer Frans Adelaar gericht die tijdens de bestorming – met de nodige beveiliging – in de dug-out bleef zitten. Speculeren over de positie van de trainer wilde directeur Van der Pol gisteren niet. Gezien de acties van de supporters lijkt het onafwendbaar dat Adelaar moet opstappen. „Dat weet ik niet”, zei Van der Pol. „Ik kan me op dit moment niet voorstellen dat iemand hier op de bank wil zitten. Als we hier niet eens een wedstrijd kunnen spelen, wie kan hier dan nog werken?”

Er vielen gisteren geen gewonden en voor zover bekend zijn er geen arrestaties verricht. De supporters rukten nog op in de richting van het vak van de Vittesse-fans, maar tot een confrontatie kwam het niet. Mede door heilzaam werk van ADO-aanvoerder Stijn Vreven die de bestorming het dieptepunt uit zijn carrière noemde. „Ik kan mij de frustratie van de supporters goed voorstellen, maar dit doet alleen maar schade. Ik heb geen idee wat de consequenties zijn.”

Voetbalbond KNVB laat zo snel mogelijk onderzoeken wat er in het Zuiderpark is gebeurd. Als ADO nalatig blijkt te zijn geweest, dan kan de club gestraft worden, via puntenmindering of boetes. Onduidelijk is ook of de wedstrijd nog uitgespeeld wordt. „We moeten het afwachten”, aldus Van der Pol. „De imagoschade is in elk geval groot.” Een dag eerder hadden fans de training verstoord, maar de bestorming van gisteren kwam voor de club als een verrassing. De politie was ten tijde van de bestorming niet in het stadion aanwezig. „Ik ben bang dat het een slagveld was geworden als de politie wel binnen was geweest”, zei Vreven.