Even lijkt de hel in het Zuiderpark los te barsten

Het was weer hommeles bij ADO. Meer dan honderd fans bestormden gisteren het veld. „Ik kan me op dit moment niet voorstellen dat iemand hier nog op de bank wil zitten.”

Ontevreden Haagse fans komen het veld op tijdens de wedstrijd ADO Den Haag tegen Vitesse. De Arnhemse clubs stond toen met 3-0 voor. Verdediger Ferrie Bodde druipt af. Foto Dennis Spaan WFA29:RELLEN BIJ ADO-VITESSE:DEN HAAG;19NOV2006- Zondagmiddag is de wedstrijd ADO Den Haag-Vitesse al na 66 minuten gestaakt toen supporters van ADO verhaal kwamen halen en het veld op kwamen stormen. Supporters braken door de hekken na het derde tegendoelpunt in de wedstrijd tegen Vitesse. De ADO fans zijn ontevreden over de resultaten van de club tot nu toe. AdO staat nog steeds met maar vijf punten helemaal onderaan. WFA/ls/str Dennis Spaan WFA WFA

Erik van der Walle

Hij hoorde de tribune leegstromen. Hij hoorde even later een grote menigte aanstormen. En hij, aanvoerder Stijn Vreven van ADO Den Haag, vreesde gisteren midden op het veld plotseling het ergste. „Je denkt dat de hel losbarst.”

Meer dan honderd fans van de Haagse club bestormden na 66 minuten en 33 seconden het veld tijdens de wedstrijd tegen Vitesse. De stand was met 0-3 hopeloos, de positie op de ranglijst is even dramatisch. De Haagse trots staat met vijf punten troosteloos onderaan en al na twaalf en driekwart wedstrijd vreest de fanatieke aanhang op Midden-Noord degradatie. „Ze hebben de indruk dat wij als spelers hun club kapot maken”, zegt Vreven na de gestaakte wedstrijd. „En daar kan ik me iets bij voorstellen. Wij, spelers, zijn hoofdverantwoordelijk.”

De laatste positie in de eredivisie is extra pijnlijk omdat ADO volgend seizoen in een schitterend nieuw stadion bij Ypenburg speelt. „Straks met Randstad Rail naar het nieuwe ADO-stadion”, knipperen de reclameborden in de rust. Een kwartier na de pauze lijkt het opeens oorlog en wil niemand meer denken aan het nieuwe seizoen. In het verouderde Zuiderpark stroomt plotseling een vak met de fanatiekste supporters leeg die na een ommetje bij de hoofdtribune en het veld aankomen. „Het hoofddoel was Frans Adelaar”, aldus Piet van der Pol die eerder dit jaar als directeur bij ADO is gekomen. Adelaars lijkt in Den Haag geen toekomst meer te hebben, maar Van der Pol trekt nog geen conclusies. „Ik kan me op dit moment niet voorstellen dat iemand hier nog op de bank wil zitten. Als we hier niet eens een wedstrijd kunnen spelen, wie kan hier dan nog werken?”

De supporters gebruiken geen geweld, maar rukken nog wel op naar het vak van de Vitesse-supporters, de hoekvlag wordt alvast hun richting opgegooid. Verder dan de reclameborden gaan ze niet. Mede dankzij zalvend werk van Vreven verlaat iedereen na een paar minuten weer het veld. De gasten uit Arnhem, vriendelijk welkom geheten door de lichtreclame bij het scorebord worden snel in bussen afgevoerd. „Ik heb alleen maar tegen de supporters gezegd dat ze de club hier niet mee helpen”, zegt Vreven. „Dat zijn toch niet de woorden van de messias? Als ik dat was geweest hadden we al dertig punten gehad.”

Anderhalf uur na de bestorming wordt Adelaar – volgens Van der Pol vreselijk aangedaan – door de politie naar zijn auto begeleid. Commentaar wil hij niet geven. Ook Ruud Bossen wordt met begeleiding naar huis gebracht. De scheidsrechter gaf al na veertien minuten een rode kaart aan verdediger Pascal Bosschaart. Een paar minuten later gaf hij tot woede van de fans ook nog een penalty aan Vitesse, nadat Ferrie Bodde openlijk maar onnodig hands heeft gemaakt. Spreekkoren over moeder Bossen zijn zijn deel, maar de arbiter laat doorspelen. Als de fans eenmaal op het veld lopen, nestelt Bossen zich naast de beschermde Adelaar in de dug-out. „Het was vooral bedreigend voor de trainers”, zegt Bossen een uur na de wedstrijd.

De ontzetting is dan nog altijd in de ogen van de 34-jarige Van der Pol, tot voor kort directeur bij StormvogelsTelstar, te lezen. Maar echt verrassend is het allemaal niet: op zaterdag nog was de training verstoord. De onvrede druipt van de discussiesites af. „Gelukkig is er niets vernield, zijn er geen gewonden gevallen. Maar de imagoschade is groot”. En niemand weet wat de KNVB zal beslissen: boetes, puntenaftrek? Van der Pol speculeert niet. Hij verbaast zich vooral.

Deze week stond er nog een bijeenkomst met de fans op het programma. Om over hun kritiek te praten. De club wil zich in alle opzichten van zijn goede kant zien, maar een deel van de aanhang lijkt er geen boodschap aan te hebben. Bij elke thuiswedstrijd zitten nieuwe ‘Hagenezen’ op de tribune, in het kader van hun inburgering. Ze zullen gisteren hun ogen hebben uitgekeken.

En vrijdag stuurde ADO nog een persbericht rond dat de club ambassadeur is geworden van de humanitaire organisatie Right to Play. Zondag heeft Van der Pol andere zorgen. „Een vreselijke zaak als iedereen hier doodsbang van het veld moet vluchten.”

Ook Vreven ziet niet direct een oplossing. Wat kan hij anders doen dan keihard werken in het veld? ‘Schuim op de bekken’, eisten de fans op een spandoek. Een apparaat zorgt in het begin van de wedstrijd voor het gewenste schuim. „En juist tegen Vitesse was de inzet uitstekend”, zegt Vreven. Voor vandaag staat er gewoon weer een training op het programma van ADO. Is dat met een aangeslagen trainer en spelersgroep wel mogelijk? Vreven zag gisteren geen beletsel. De Belg had zijn humor in elk geval niet verloren. „We verkeren niet in de positie om zomaar een training over te slaan.”

Nader bekekenpagina 17