een weekeinde vol voetbal

Ondanks een gemakkelijke 4-0 zege van PSV op Excelsior was trainer Ronald Koeman ontevreden. „We speelden heel matig en verdedigden slecht. Te veel spelers voetbalden onder hun normale niveau. Dan kun je stilstaan bij de uitslag, maar ik vind dat je kritisch moet blijven.”

Ajax liet in de eigen Arena tegen FC Twente weer punten liggen, 1-1. De ploeg van Henk ten Cate raakte vorige week de koppositie kwijt na een 1-0 nederlaag tegen PSV. Wesley Sneijder zorgde gisteren kort na rust voor de gelijkmaker uit een vrije trap, nadat Orlando Engelaar in de beginfase de score had geopend voor de nummer vier van de ranglijst.

Trainer Mario Been maakt een moeilijke periode door met NEC. Zijn onthutsend zwakke ploeg kon zaterdag in de eigen Goffert tegen Sparta geen einde maken aan een slechte reeks, 1-2. In de vorige vier duels veroverde NEC slechts één punt, tegen Excelsior.

Doelman Rob van Dijk speelde zaterdag zijn 300ste wedstrijd voor RKC Waalwijk. Hij keepte goed, maar moest toch twee keer capituleren tegen Heerenveen (0-2).

Palermo, tot dit weekeinde samen met Internazionale koploper in de Serie A, leed op Sardinië een 1-0 nederlaag tegen Cagliari. Het doelpunt kwam op naam van Simone Pepe in de laatste minuut. Na een rode kaart voor Henrique Simplicio, kort voor rust, speelde Palermo de tweede helft met een man minder.

Na vier competitienederlagen veroverde AC Milan eindelijk een punt. De uitwedstrijd tegen Empoli eindigde in 0-0. Clarence Seedorf miste een grote kans. Op stadgenoot en koploper Inter, dat dankzij een treffer na drie minuten van Hernan Crespo met 1-0 won van Reggina, staat Milan 22 punten achter.

AS Roma, nummer drie van de ranglijst, haalde met 7-0 uit tegen Catania, dat driekwart van de tijd met tien man speelde. Het was de grootste zege in de Serie A sinds Juventus-Ascoli in 1983 (7-0). Het record stamt van 8 mei 1948, toen Torino-Atalanta in 10-0 eindigde.

Real Madrid won opnieuw, met 3-1 van Racing Santander. Ruud van Nistelrooy speelde de hele wedstrijd, maar scoorde niet. De scheidsrechter deelde tien gele kaarten uit. Guti van Real kreeg vlak voor het einde rood.

De Braziliaan Edu van Valencia scheurde in de uitwedstrijd tegen Sevilla (0-3) de banden in zijn rechterknie en is daardoor vermoedelijk de rest van het seizoen uitgeschakeld. Edu, oud-speler van Arsenal, stond vorig seizoen zeven maanden langs de kant nadat hij de banden in zijn linkerknie scheurde.

AA Gent heeft in de Belgische competitie met 2-1 van Anderlecht gewonnen. Koploper Genk speelde 0-0 tegen Club Brugge en staat nu zes punten voor.

Arsenal raakte verder achterop in de Engelse titelstrijd door op eigen veld 1-1 te spelen tegen Newcastle United. Invaller Thierry Henry maakte gelijk. Koploper Manchester United won bij Sheffield (2-1) door twee goals van Wayne Rooney.

Trainer Martin Jol van Tottenham Hotspur moest in blessuretijd van het uitduel met Blackburn (1-1) naar de tribune van arbiter Phil Dowd voor een vermeende elleboogstoot tegen Michael Gray.

Met Marc van Bommel als uitblinker en Roy Makaay als schutter stootte Bayern München zaterdag VfB Stuttgart van de toppositie in de Bundesliga. De titelhouder won met 2-1, maar kwam niet zelf aan kop. Schalke 04 nam de leiding, door te winnen van Engergie Cottbus (4-2).

Christoph Daum (53) is aangesteld als trainer bij de Duitse tweededivisieclub 1.FC Köln. Hij heeft een contract tot medio 2010. De Duitser werkte sinds een drugsschandaal in 2000 niet meer in zijn vaderland.

Celtic blijft in Schotland koploper. Mede door twee goals van Jan Vennegoor of Hesselink won het van Inverness Caledonian Thistle, 3-0.

CSKA Moskou heeft de Russische voetbaltitel geprolongeerd. De Moskovieten wonnen door doelpunten van de Brazilianen Daniel Carvalho en Vagner Love (3) met 4-0 bij Loetsj Energija. Zenit St. Petersburg, gecoacht door Dick Advocaat, bleef door een 2-1 zege bij hekkensluiter Sjinnik Jaroslavl vierde.