Dongzhou weer in nieuws om landjepik

In China heeft de oproerpolitie zaterdag met groot machtsvertoon een eind gemaakt aan de gijzeling van acht lokale functionarissen in het dorpje Dongzhou, in de buurt van de havenstad Shanwei. Honderden politieagenten met honden bestormden in de vroege ochtend het gebouw waar de functionarissen sinds vorige week werden vastgehouden door boze dorpelingen.

Het dorpje Dongzhou, in de zuidoostelijke provincie Guangdong (het vroegere Kanton), kwam bijna een jaar geleden in het wereldnieuws door grootschalig verzet tegen gedwongen landonteigening ten behoeve van de bouw van een elektriciteitscentrale. Paramilitaire troepen schoten toen volgens officiële opgave drie demonstranten dood. Volgens de dorpelingen zelf vielen meer dan twintig doden.

Conflicten over landonteigening zijn schering en inslag in China. Vaak gaat het daarbij om (pacht)boeren die illegaal en zonder behoorlijke compensatie van hun land worden gezet door lokale functionarissen en projectontwikkelaars.

De jongste onrust in Dongzhou draait ook weer om grond. De dorpelingen die de acht lokale ambtenaren in gijzeling hadden genomen, eisten met hun actie de vrijlating van hun mededorpsbewoner Chen Qian. Volgens buren werd Chens grond eerder dit jaar geconfisqueerd door het dorpscomité van Dongzhou, dat er een gemeentelijk kantoor wilde neerzetten. Chen drong aan op teruggave van zijn land of op adequate compensatie. Toen er niet naar hem werd geluisterd, nam hij zijn intrek in een ander bestuurskantoor. Begin deze maand begon hij met ophangen van spandoeken met teksten waarin hij de corruptie aan de kaak stelde. Daarop werd hij in de boeien geslagen.

Kennelijk kan Chen rekenen op veel sympathie onder zijn dorpsgenoten in Dongzhou. Meer dan duizend mensen trokken vorige week woensdag naar het gemeentelijke bestuursgebouw om zijn vrijlating te eisen. Daarbij werden acht functionarissen in gijzeling genomen.

De woede van de dorpelingen was mede gewekt door berichten over de slechte behandeling van Chen in de gevangenis. Volgens lokale bronnen stuurde de regering nog bemiddelaars naar Dongzhou, maar mislukten de gesprekken. (AP, Radio Free Asia)