De redactie had snel Geert Wilders’ stand-in gebeld

Nieuwtje: ook de lijsttrekkers hebben er genoeg van om zichzelf op tv te zien. Femke Halsema bekende dat bij Pauw & Witteman. Zij lieten Halsema een stukje zien uit een ander programma, waarin ze met Marco Pastors door een bos wandelde. Terwijl ze naar het fragment keek, leek het alsof ze misselijk werd. „Ik kan mezelf niet meer zien”, zei ze. Dit lijkt mij een teken van geestelijke gezondheid.

Zelf ben ik geen lijsttrekker (de partijnaam ABC was al geclaimd door het Ad Bos Collectief), dus ík kon niet wachten om het programma te zien waarin de lijsttrekkers door het bos wandelden. Het was een speciale aflevering van De wandeling, waarin bekende Nederlanders honderden kilometers lopen met presentatrice Hella van der Wijst en haar achteruitstommelende cameraploeg.

De wandeling had Halsema, Pechtold, Rouvoet en Wilders uitgenodigd. Dit leverde fijne tv op. Geert Wilders had namelijk weer eens afgebeld, omdat Pechtold ook meedeed. Ik denk dat niemand in Nederland bang is voor het schattige Pechvogeltje Pechtold, behalve Wilders. Laatst cancelde hij ook al een debat omdat Pechtold eraan deelnam.

De redactie had snel Geert Wilders’ stand-in gebeld: Marco Pastors. Pastors vindt het niet erg om bij allerlei programma’s de tweede keus na Wilders te zijn. Als Wilders ooit doodgeschoten wordt, neemt Pastors het ook gewoon over. Marco Pastors, voor al uw Geert Wilders-evenementen.

De politici hadden weinig tijd, dus werd er slechts een vlug trippeltje door een plantsoen gemaakt. De lijsttrekkers moesten allemaal een stelling kiezen die bij hun partij paste. Die stellingen sloegen op de tien geboden. ,,Ik kies de stelling: ik ben dankbaar’’, zei Marco Pastors plechtig. „Want die stelling slaat op het gebod ‘Gij hebt het getroffen’.”

Ik heb nooit geweten dat ‘Gij hebt het getroffen’ een van de tien geboden was. Misschien komt het ergens na ‘Gij boft maar’ en ‘Gij bent me d’r eentje!’.

Daarna begon Pastors te verkondigen dat allochtonen homo’s lastigvielen en dat allochtonen niet op tijd wilden opstaan. Hella van der Wijst rook een wandelend debatje, en vroeg aan Femke Halsema of ze wilde reageren. En toen deed Halsema iets bijzonders. Ze zei heel eenvoudig: „Nee.”

‘Nee.’ Wat een vondst! Wat een opluchting, ook. Wat een rust. Waar een ommetje door de vrije natuur al niet toe kan leiden.