De Nacht

,,Toen ik het idee kreeg om een plaat te maken, ben ik eerst adjectieven gaan verzamelen. Zoals ‘terloops’ en ‘onnadrukkelijk’. Door dat idee van niet-nadrukkelijk, kwam ik op het tempo van 70 bpm, slagen per minuut. Dat is voor mij zo ongeveer de nachtelijke hartslag. Zo ontstond het idee voor De Nacht als thema van de cd. Vanwege de prettige sfeer van de nacht: de dingen drukken niet op je, de stad loopt leeg, het wordt stil. Daar hou ik van. Niet dat ik er grote filosofische, of zelfs kleine filosofische gedachten over heb. Ik slaap bij voorkeur.”

Componist/zanger Henny Vrienten maakte zijn eerste eigen cd sinds vijftien jaar. Voor Nacht. De Soundtrack, vroeg hij voor ieder liedje een gastzanger, zoals Frank Boeijen, Jan Rot, Solex, Boudewijn de Groot en Tom Barman (dEUS). Omdat ieder nummer hetzelfde tempo heeft en Vrienten voor elk nummer de arrangementen maakte ontstond een bijzondere, dromerige eenheid. Henk Hofstede van The Nits droeg een liedje bij en maakte een filmische impressie van de opnamen, die op 3 december is te zien in Het Uur van de Wolf.

,,Het was alweer vijftien jaar sinds mijn vorige echte cd, Mijn Hart Slaapt Nooit. Na zoveel jaar soundtracks en scores schrijven, had ik zin om weer een plaat te maken. Maar twaalf keer een tekst schrijven, daar zag ik erg tegen op. Dus ik dacht: ik kan anderen vragen dat te doen.

,,Om het idee van terloopsheid te versterken mochten we er niet veel tijd aan besteden. Iedere gast kwam hier een dag in mijn studio. Ik had gevraagd om niet teveel voor te bereiden. Een regel tekst of twee akkoorden was genoeg. Samen zaten we dan een paar uurtjes te werken, en achteraf heb ik de liedjes naar elkaar toegetrokken. Doordat het tempo steeds hetzelfde was kon ik er met de arrangementen en met de trompet van Eric Vloeimans een geheel van maken.

,,Ik ben in mijn dagelijks leven altijd met liedjes bezig, zoals voor Sesamstraat. Maar mijn eigen muzikale pad, voor zover je daarvan kunt spreken, loopt daar steeds meer van weg. Het maken van een single, of alleen al het praten erover, krijg ik niet meer voor elkaar. Terwijl ik het vroeger vanzelfsprekend vond. Ik maak graag de liedjes voor Sesamstraat , maar als ik iets voor mezelf maak mag het daar ver weg van zijn. Die vorm moet minder dwingend.

,,Ik vind de wereld ook zo anders. Alles komt nu van alle kanten. Er is bijna niemand meer die een liedje opzet om er echt naar te gaan luisteren. Of zou dat alleen voor mij gelden?

„Ik weet nog de zomer van 1967. Dat was de zomer dat ik voor het eerst de liefde bedreef en Sgt. Peppers ontdekte. Sindsdien heb ik nooit meer een plaat opgezet om er op die manier naar te luisteren. Omdat ik altijd muziek aan het maken ben, letterlijk altijd. En als ik geen muziek maak, wil ik stilte.

,,Deze cd heeft veel aspecten. Er zit het idee van soundtrack in, het idee van film, beweging, terloopsheid. Dat vind ik bij deze tijd passen.”

‘Nacht. De soundtrack’ is verschenen bij V2. Morgen wordt de cd gepresenteerd met live-optredens van alle betrokkenen in het Paleis des Beaux Arts te Brussel. Op 3/12 is de film Nacht te zien in het Uur van de Wolf, Ned. 2.