De beste huiswijn kiezen

Stoffige oude heren, gezeten in grote fauteuils, met lange rijen dure wijn voor zich, een allesomvattende wijnwijsheid uitstralend. Hun jarenlang getrainde tongen bepalen met wetenschappelijke precisie welke wijn jij straks lekker gaat vinden. Sorry, de term ‘lekker’ wordt in deze wereld niet gebezigd. Ze bepalen welke wijn ‘het mooiste middenpalet, de meest elegante complexiteit, de breedste structuur, maar vooral een niet teveel toegeknepen finale’ bezit. Kortom de wijn die jij later met dezelfde plechtigheid moet drinken.

Voornamelijk omgeven door grote geheimzinnigheid en zwaarwichtig taalgebruik, zo stel ik me de talloze wijnwedstrijden voor die momenteel in het land plaatsvinden. Laat vooral geen consumenten in de buurt komen, want die hebben natuurlijk geen smaak.

Toen Iens Boswijk - de bekende uitgeefster van restaurantgidsen - mij vroeg dit jaar als onafhankelijk adviseur voor de Vierde Amsterdamse Huiswijncompetitie op te treden, had ik dan ook direct twee zwaarwegende aandachtspunten. Het eerste punt mag duidelijk zijn, ik wilde naast een professionele jury, voorgezeten door de Amsterdamse wijnschrijver Harold Hamersma, ook een consumentenjury. Deze consumentenjury heeft als taak, samen met de professionelen te bepalen welk hoofdstedelijke restaurant de beste, mooiste maar met name de lekkerste huiswijn op de kaart heeft staan. Daarnaast adviseerde ik dat de prijsuitreiking gevierd zou worden met een groots feest, waar iedereen, de restaurateur, de importeur, én de restaurantbezoeker, uitgenodigd wordt.

Door de hoge opkomst van enthousiaste restaurateurs schijnt het de grootste Amsterdamse Huiswijncompetitie ooit te gaan worden. De wijnen liggen op dit moment bij de jury en uit de eerste proefnotities kwam meteen al naar voren dat er heel uiteenlopende kwaliteiten tussen zitten, van een aantal matige wijnen tot veel bijzonder goede.

Elf december dit jaar vindt de prijsuitreiking plaats en zullen we zien welke wijnen de beste zijn, gekozen door vakmensen én consumenten met verstand van zaken, maar vooral met een goede smaak.

Cuno van ’t Hoff

Verder lezen: www.wijnsuggestie.nl of 72670 naar 7585. Naar het feest en de uitreiking? www.iens.nl en www.haroldhamersma.com of 76436 naar 7585.