Campagnes, debatten en eindelijk: verkiezingen

Het is de week van de verkiezingen. Zondag is de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Mauretanië en zondag is ook de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Ecuador. Zaterdag kiezen de Bahreiners een nieuw parlement. En woensdag dus de Nederlanders.

Vandaag begint met een links kopje koffie, althans als Wouter Bos doet wat hij zegt: gisteren in het tv-programma Buitenhof zei hij dat hij geen tijd heeft voor een etentje met Femke Halsema en Jan Marijnissen, zoals Halsema voorstelde, maar samen een kop koffie drinken gaat misschien wel lukken.

Aan het eind van de middag zien de drie elkaar in club Panama in Amsterdam voor het MTV Coolpolitics lijsttrekkersdebat. In Panama gaan om zes uur vanavond (onder voorbehoud) Mark Rutte, André Rouvoet, Bos, Marijnissen en Halsema met elkaar in debat, live te volgen op MTV en TMF.

De meeste partijen houden vanavond de slotmanifestatie van hun campagne.

Morgenavond, op de laatste dag voor de verkiezingen vindt het afsluitende lijsttrekkersdebat plaats bij de NOS, op Nederland 1.

Tussen zeven en acht uur mogen ‘de kleintjes’: Olaf Stuger (die is van Fortuyn), Alexander Pechthold, Bas van der Vlies, Marianne Thieme (van de dieren), Marco Pastors en Geert Wilders. Dit debat wordt geleid door Dominique van der Heyde en Joost Karhof.

Na het Journaal volgt het NOS Nationaal Lijsttrekkersdebat deel 2. Anderhalf uur lang, onder leiding van Ferry Mingelen en Paul Witteman, discussiëren Balkenende, Bos, Rutte, Marijnissen, Halsema en Rouvoet met elkaar.

En als je dan nog niet genoeg hebt, aansluitend aan het debat volgt om tien uur op dezelfde zender (Nederland 1) De Stemming 2006, de verkiezingsconference van Freek de Jonge.

Woensdag is het dan eindelijk zover. Van half acht ’s ochtends tot negen uur ’s avonds kan er gestemd worden. Om negen uur verschijnt de eerste exit poll, de exacte uitslag zal laat bekend worden, sommige gemeenten stemmen weer ouderwets met potlood.

De verschillende politieke partijen houden woensdagavond hun eigen uitslagenbijeenkomsten. Een vlug rondje, wie zit waar:CDA: Café Dudok, Den Haag; PvdA: Escape, Amsterdam; VVD: Madurodam, Den Haag; SP: De Melkweg, Amsterdam; Lijst 5 Fortuyn: Pier Scheveningen GroenLinks: De Plantage, A’dam; D66: Artis, Amsterdam; ChristenUnie: Omniversum, Den Haag; SGP: Van der Valk (Wassenaar).

Donderdag (Thanksgivings Day) wordt een langzaam begin gemaakt aan de formatie met een bezoek aan koningin Beatrix door de fractievoorzitters.

Samenstelling: Peter Leijten