Brussel op bres voor honden en katten

Ik weet niet wat het Europa-standpunt is van de Partij voor de Dieren, maarkat.jpg met dit nieuws uit Brussel moet lijsttrekker Marianne Thieme blij zijn. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, heeft vandaag een voorstel gedaan om de handel in bont van katten en honden te verbieden. ,,Er zijn bewijzen dat bont van honden en katten op de markt wordt gebracht als synthetisch materiaal of als bont van andere dieren”, aldus een verklaring. Volgens dierenrechtenorganisaties zouden er in Azië, met name in China, jaarlijks twee miljoen katten en honden worden afgemaakt waarvan het bont onder valse voorwendselen wordt verhandeld. De persconferentie van Europees commissaris Kyprianou (Gezondheid en consumentenzaken) was goed voorbereid. Om er voor te zorgen dat de fotografen wat te doen hadden, lagen er grote zakken vol met brieven voorin de zaal. Kyprianou had namenlijk van zo’n 200.000 burgers het verzoek gekregen wat te doen aan deze kwestie, zei hij, in de vorm van brieven en petities. Om dat te bewijzen had hij een deel daarvan meegenomen. De boodschap was duidelijk: Brussel luistert naar de mensen. In de woorden van de commissaris: ,,De agenda van de burger staat centraal in het beleid van deze commissie.”
Maar waarom alleen honden en katten? Omdat het duidelijk gezelschapsdieren zijn, zei de commissaris. Waarop een journalist concludeerde: dan moeten we andere dieren die we willen beschermen ook maar als huisdier gaan houden.
Voorlopig is er alleen goed nieuws voor honden en katten. Kyprianou zei dat hij geen plannen heeft om voorstellen te doen ter bescherming van andere diersoorten. Hij wist trouwens ook nog te vertellen dat er niet alleen dekens en jassen worden gemaakt van honden en katten, maar ook soft toys. Brrrr. Pas op bij het doen van sinterklaasinkopen.