Bijgeloof plaagt opera

Bij de Bangkok Opera is de voorstelling Ayodya, gebaseerd op het klassieke Ramayana-epos en geregisseerd door de Nederlander Hans Nieuwenhuis, het slachtoffer van censuur. De Thaise regering dreigde de productie stil te leggen, uit verzet tegen één scene. Volgens plaatselijk bijgeloof brengt het ongeluk de dood van de demonenkoning Thotsakan in beeld te brengen. ,,De scène moest van het Ministerie van Cultuur worden geschrapt, of de opera zou worden stilgelegd. Als er iets met iemand van het koninklijk huis zou gebeuren, was dat onze schuld”, zei Nieuwenhuis vanuit Bangkok.

Ayodhya ging vorige week toch in première, mét de gewraakte scène. „In het klassieke theater is het inderdaad gebruik de dood van de koning niet te tonen”, erkent Nieuwenhuis. „Maar deze voorstelling was een cadeau voor de koning. Ik wilde iets tonen dat hij níet al 500 keer eerder had gezien.” Morgen is er een protestbijeenkomst van kunstenaars tegen de dreiging van het Ministerie.