Baanrecords sneuvelen in Berlijn

Verheijen (voor) en Wennemars bij de ploegenachtervolging. (Foto AP) Carl Verheijen and Erben Wennemars ( hidden) from Netherlands in action during the men's Team Pursuit race at the speed skating World Cup in Berlin on Sunday Nov. 19, 2006. Netherlands won the competition. (AP Photo/Markus Schreiber) Associated Press

Bijna alle baanrecords zijn verbeterd bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Berlijn. De vele topprestaties waren niet alleen te danken aan een combinatie van lage luchtdruk en hoge buitentemperatuur, of de typische topsportsfeer die het Berliner Sportforum nog ademt vanuit de vroegere DDR. Een aantal topschaatsers heeft de naolympische zomer zo hard gewerkt, dat de sport verder evolueert.

Na de onvoorstelbare 6.09,76 minuut van Sven Kramer op de vijf kilometer afgelopen vrijdag was ook de zege van Enrico Fabris op de 1.500 meter bijzonder. Bij het ingaan van de laatste bocht leek de 25-jarige Italiaan kansloos, maar met een zelden vertoonde eindsprint klopte de olympisch kampioen op de streep tegenstander Erben Wennemars met een schaatslengte. De winnende eindtijd van 1.45,54 was meer dan een seconde sneller dan zijn eigen baanrecord.

Wennemars reed ook een nieuwe toptijd in Berlijn, op de 1.000 meter. Op weg naar de laatste binnenbocht had de TVM-sprinter een ideaal richtpunt in zijn Canadese tegenstander Denny Morrison, die hij in 1.08,88 een halve seconde achter zich hield. „Het ging super makkelijk”, jubelde de winnaar. „Ik ben goed getraind, voel me fit en heb het naar mijn zin in de ploeg. Mijn benen doen wat de geest wil. Dit doet me denken aan 2003, toen begon ik het seizoen ook zo goed.” Dat jaar begon Wennemars aan een zegereeks op de kilometer die pas vorig jaar stokte, op weg naar de Olympische Spelen van Turijn.

De 31-jarige wereldkampioen sprint van 2004 en ’05 reed ook sterk in de ploegachtervolging, in een treintje met ploeggenoten Sven Kramer en Carl Verheijen. Het drietal verbeterde het Nederlands record tot 3.40,79 en reed nummer twee Noorwegen op een achterstand van ruim vijf seconden. Ook bij de vrouwen won namens Nederland een TVM-ploeg. Renate Groenewold, Ireen Wüst en Paulien van Deutekom versloegen Canada en Duitsland, dat uitkwam zonder Anni Friesinger.

Groenewold had een dag eerder ook al de 3.000 meter gewonnen, in een nieuw baanrecord van 4.02,44. Dat was zeshonderdste sneller dan de tijd die ze de avond tevoren, na een mislukte 1.500 meter, op een briefje had geschreven. „Blijkbaar kan ik mezelf aardig inschatten”, lachte de tweevoudig winnares van olympisch zilver, die net als de meesten van haar TVM-ploeggenoten na Berlijn naar zonnige oorden vertrekt om zich voor te bereiden op het tweede deel van het seizoen.

In totaal won de TVM-ploeg in Berlijn vijf van de tien onderdelen. Wüst werd derde op de drie kilometer en tweede op de 1.000 meter. Net als vorig weekend kwam ze tekort tegen Friesinger. De 29-jarige Duitse, nu ook op het ijs terzijde gestaan door coach Gianni Romme, bleef de eerste twee wereldbekerwedstrijden ongeslagen.

Tot groot enthousiasme van het in grote getale opgekomen thuispubliek won haar landgenote Jenny Wolf ook de tweede 500 meter. Ook al kon ze haar fantastische 37,77 van vrijdag, een nieuw wereldrecord voor laaglandbanen, niet verbeteren: 38,12.

Bij de mannen werd de tweede 500 meter tot zijn eigen verrassing gewonnen door de Fin Pekka Koskela. Het was voor de 23-jarige stylist zijn tweede wereldbekerzege.

De weelde van TVM: pag. 16