Andere rol Huntelaar kost Ajax punten

Ajax 1 FC Twente 1

Ruststand 0-1. 8. Engelaar 0-1, 48. Sneijder 1-1. Scheidsrechter: Blom. Toeschouwers: 49.364.

Vorige week zei Ajax-trainer Henk ten Cate na een goede eerste helft maar een 0-1 nederlaag tegen PSV, dat zijn team geslaagd was voor een examen. Gisteren verspeelde Ajax opnieuw punten (1-1) in het duel met FC Twente door dezelfde tekortkomingen en bleven deze woorden wijselijk achterwege. Machteloosheid heeft zich meester gemaakt van de uitdager van de landskampioen. Ten Cate zegt dat het hem nog geen zorgen baart. Het is voor hem verklaarbaar dat zijn ploeg in twee duels slechts een gering aantal kansen kreeg en alleen scoorde uit een vrije trap van specialist Wesley Sneijder.

Hoewel Ten Cate van mening was dat Huntelaar goed had gespeeld, ligt een van de oorzaken van het geringe rendement bij de topschutter van vorig seizoen. Van de voetballer uit de Achterhoekwordt dit seizoen verlangd dat hij zich wat meer manifesteert als een meevoetballende spits in plaats van louter een goaltjesdief. Dat lijkt ten koste te gaan van zijn scherpte. Met de rug naar het vijandelijke doel gekeerd om de medespelers wat beter in het vizier te krijgen, heeft hij sowieso meer tijd nodig om te schieten. De feiten zijn dan ook dat Huntelaar vorig seizoen, zoals het zo mooi heet, één op één liep (16 doelpunten in 16 wedstrijden) en in de huidige competitie in 13 duels slechts vier keer doel trof.

Ten Cate wees gistermiddag ook op de tegenvallende aanvoer van de flanken. Ryan Babel, vorig seizoen toch zeker geen basisspeler, is nog geblesseerd. En Nicolae Mitea heeft na jarenlang blessureleed heel weinig wedstrijdritme in de benen. Ten Cate is zo verstandig de Roemeen met invalbeurten langzaam te laten terugkeren in het basisteam. Over Kenneth Perez, die gisteren moest plaatsmaken voor Mitea, sprak hij niet eens.

Op de rechterflank zorgt Tom De Mul voor aardige acceleraties, maar het rendement van de Belg is gering. Volgens Ten Cate mede doordat er bij zijn voorzetten te weinig spelers voor het doel opduiken. Maar waarom moet hij elke bal voorgeven zonder te kijken of er iemand staat? De Mul zou nu moeten profiteren van de vormcrisis van Mauro Rosales. De Argentijn moest het duel gisteren van de tribune volgen. „Met een selectie van 24 spelers kan dat gebeuren”, verklaarde Ten Cate de maatregel.

Ondertussen heeft Ajax in een tijdsbestek van een week flink wat terrein op concurrent PSV verloren. De voorsprong van een punt is veranderd in een achterstand van drie punten. Dat is na dertien competitieduels niet fataal, maar Ajax mag ervan uitgaan dat PSV dit seizoen weinig punten zal verspelen. Ten Cate zegt er niet wakker van te liggen. „Ik kan vrede hebben met het gelijkspel tegen Twente. Deze ploeg wist dit seizoen als enige van PSV te winnen.” Ter aanvulling: dat was in Enschede en daar moet Ajax nog naartoe.

Twente was gisteren de morele winnaar in de Arena. De ploeg uit Enschede bewees nog eens onder de nieuwe trainer Fred Rutten een goede ontwikkeling door te maken. Zijn voorganger Rini Coolen legde al een deel van het fundament. Hij toonde in elk geval de durf een aantal spelers uit de eigen opleiding een kans te geven, zoals Wout Brama, Karim El Ahmadi, Peter Niemeyer en Ramon Zomer. Rutten en zijn assistent René Eijkelkamp zochten er zeer gericht enkele versterkingen bij, onder wie Otman Bakkal (gehuurd van PSV), Rob Wielaert (NEC), Orlando Engelaar (Racink Genk) en Luke Wilkshire van Bristol City. Daardoor is er, na een valse start in de Intertoto, een evenwichtig team ontstaan dat het elke tegenstander moeilijk kan maken. Ook AZ wist thuis ternauwernood een gelijkspel (2-2) af te dwingen tegen deze ploeg.

Twente had het lef in de Arena met drie spitsen te opereren en kwam zelfs op voorsprong. Engelaar kogelde een voorzet van Wielaert in één keer achter keeper Maarten Stekelenburg. Twente kon regelmatig de bal rondspelen op het middenveld. Pas in de tweede helft domineerde Ajax vaker. Sneijder redde een punt voor zijn ploeg en bewees nog eens voor de ogen van bondscoach Marco van Basten en John van ’t Schip dat hij meer rendement in de benen heeft dan zijn nieuwe concurrent in Oranje, Clarence Seedorf. Al is Twente natuurlijk internationaal gezien geen maatstaf.

Rutten vertrok niettemin als een tevreden man uit Amsterdam. „Na de nederlaag tegen Feyenoord zijn wij in mentaal opzicht vooruit gegaan”, vertelde de trainer. „In de tweede helft waren we niet meer bij machte het Ajax nog moeilijk te maken. Maar in verdedigend opzicht zijn we toen goed overeind gebleven.”