7 redenen om uit te gaan

‘Banshun’, Japanser dan Japans

1 uit eten met iens

’t Oude Raadhuis

Kerkstraat 10, Rotterdam. Telefoon (010) 422 29 33. Keuken open 17.00-22.00. Gem. prijs 3-gangen à la carte € 37,00Categorie: Wild kaart

In de bistro’s van begin vorige eeuw was de ober en niet de kok de gevierde man. Sauzen werden aan tafel bereid en flamberen deed men in het zicht van de gast. ’t Oude Raadhuis lijkt die oude kunsten levend te willen houden, maar met behoud van een hoge kwaliteit. De tong kun je nergens zo eten en ook de chateaubriand is voortreffelijk. De gastheer heeft een olifantengeheugen en wendt dat aan om het zijn gasten naar de zin te maken.uitstekend | Dit restaurant behoort tot een stukje ‘cult’ in Rotterdam. Gerechten zijn van constante kwaliteit. Het pleintje waaraan het Oude Raadhuis gelegen is, blijft een heel bijzonder stukje Rotterdam waar je je weer even terugwaant in de tijd! (07-11-2006 A.v.H. te Rotterdam)

uitstekend | Overheerlijke carpaccio en sublieme coquilles. Buiten de kaart om tongschar als hoofdgerecht gegeten, daarna de kwartel met gamba genomen, super! Bij het toetje genoten van een glas El Aromo Artemisa: erg lekker! We komen weer terug! (23-08-2006 L.B. te Ridderkerk)

Eet en recenseer mee opwww.nrc.nl/iens

2 DEBAT

MTV Coolpolitics Lijsttrekkersdebat

Amsterdam: Club Panama. Tijd: 18.00-19.00u. Inl: coolpolitics.nl

Vanavond vindt in Panama het MTV Coolpolitics live lijsttrekkersdebat plaats. Het debat wordt tegelijkertijd uitgezonden op MTV en TMF en gaat in op thema’s als economie, milieu en geluk in 2026. Hoe zien de lijsttrekkers de toekomst van Nederland? Politieke kopstukken proberen jongeren te overtuigen van hun standpunten. Te gast zijn de lijsttrekkers van de grootste partijen. Presentatie en publiekspeiling: Evelien Bosch (MTV). Onder leiding van Farid Tabarki (Coolpolitics). Na afloop wordt er een afterparty gehouden.

3 KENNISCAFÉ

Over lastige pubers

Utrecht: Filemon & Baucis. Tijd: 20.00u. Toegang: gratis. Res/inl: 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

Zijn pubers zijn gewoon lastig omdat ze met hun identiteit worstelen of is het een biologisch proces? Martijn van Calmthout, chef Kennis van de Volkskrant, interviewt hierover o.a. Jelle Jolles, hoogleraar neuropsychologie en biologische psychologie aan de Universiteit Maastricht, en Michiel Westenberg, hoogleraar onderwijs en ontwikkelingspsychologie, Universiteit Leiden. Marcel Hulspas, wetenschapsjournalist, becommentarieert het laatste wetenschappelijke nieuws. Maarten van Rossem krijgt zoals vaker het laatste woord.

4 FILMS

Garpastum & Harvest Time

In 4 steden. Zie: www.filmladder.nl

Briljant tweeluik over de dramatische 20ste eeuw in Rusland. Garpastum van Aleksej German jr. zet twee jong volwassen broers in het decor van Oost-Europa (1914-1918). Ze voetballen en vrijen tot de geschiedenis hen inhaalt met de aanslag op de Oostenrijkse aartshertog in Sarajevo. Niet veel later breekt de Eerste Wereldoorlog uit. In Harvest Time zet Marina Razbezjkina de Russische filmgeschiedenis naar haar hand – haar film is een kruising tussen een optimistische Sovjet tractormusical en een heroïsch Eisenstein-epos.

5 FILMKLASSIEKER

Banshun (1949)

Den Bosch: Verkadefabriek. Tijd: 19.30u. Inl: www.verkadefabriek.nl

De Japanse klassieker Banshun (Late Spring) verbeeldt op sobere, lucide en hartverscheurende wijze het afscheid van een huwbare dochter en haar vader. Japanse taferelen van verstilde Zen-tuinen en theeceremonies worden afgewisseld met het lichtzinnige gebabbel van twee vriendinnen die Engelse thee drinken. In plaats van geconfijte kastanjes verorberen ze stukken slagroomtaart. Regie: Yasujiro Ozu. Japan, 1949, zwart/wit, 108 minuten.

6 MUZIEKBIZZ

Podiumpresentatie

Amsterdam: Paradiso. Zaal open: 18.45u, aanvang: 19.00u. Toegang: gratis. Reserveren verplicht: info@dizkuzz.nl - www.dizkuzz.nl

Dizkuzz is een forumdiscussie over en met de muziekbusiness. Vanavond kom je in Paradiso alles te weten over podiumpresentatie. Hoe zet je de nummers die je speelt in de juiste volgorde, hoe maak je contact met het publiek, hoe stel je je band voor, wat is je toegift (en wanneer doe je die wel of niet), wat kun je met decor en licht en waar staan de muzikanten op het podium? Met Rose Stigter, Menno Timmerman, Ilja van Rijswijk en Lies Schilp. Discussieleider is Jasper van den Dobbelsteen.

7 FILMQUIZ

Lantaren/Venster Filmquiz

Rotterdam: Lantaren/Venster. Tijd: 20.30u. Toegang: gratis. Aanmelden: actie@lantaren-venster.nl

Vanavond wordt de eerste Lantaren/Venster Filmquiz georganiseerd. Elk team bestaat uit vier of vijf deelnemers. Individuele deelnemers en te kleine teams worden samengevoegd. Een zekere mate van filmkennis is natuurlijk wel vereist, maar je komt ook al een heel eind als je regelmatig een bioscoop of filmhuis bezoekt, de filmrecensies leest en het filmnieuws volgt. Geef jezelf en/of je team op per e-mail.