7 redenen om thuis te blijven

Nee hoor, ik heb er pas 6 op!

1 Game

Medieval II: Total War

Uitgever: Sega, 49,99 euro (pc)

Wie erover nadenkt een nieuwe pc aan te schaffen, heeft sinds vorige week een extra reden om dat te doen. Het zojuist verschenen strategiespel Medieval II: Total War vergt namelijk zowel het uiterste van de gamer, als van zijn computer. Een processor van 1,8 GB, 1 GB werkgeheugen en een snelle videokaart zijn onontbeerlijk om optimaal van het spel te kunnen genieten. Want dat is wat het spelen van Medieval II is: ge-nie-ten. Je zet je aan het hoofd van een Europees land anno 1080. In de daaropvolgende vijf eeuwen moet je er met handel, diplomatie en vooral met militair optreden voor zorgen dat jouw land het machtigste van het continent wordt. Het managen van je land is leuk om te doen, maar waar het spel in uitblinkt zijn de veldslagen en belegeringen van steden. Je hebt soms meer dan duizend mannen, paarden en katapulten onder je bevel. Allemaal zijn ze prachtig geanimeerd, allemaal kun je ze gebruiken om de generaal van de tegenpartij vernietigend te verslaan. De actie gaat razendsnel, dus grote waakzaamheid is geboden. Concluderend: Medieval II: Total War is dé strategygame van 2006. (BF)

2 verkiezingen

Tegenlicht: de luiken dicht

Ned. 2, 21.00-22.00u.

‘Waar zijn de grote maatschappelijke thema’s?’ Het is veelgehoorde kritiek op de huidige verkiezingscampagne. Premier Balkenende deed het af als de geijkte opmerkingen van de intelligentsia over het politieke niveau. Klopt dat? Om deze vraag te beantwoorden discussiëren Felix Rottenberg en andere intellectuelen over de vraag waarom er in de campagne zo weinig aandacht is voor de internationale politiek. Zijn de luiken dicht?

3 film

Raising Arizona

BBC 1, 00.45-02.15u.

H.I. (Nicolas Cage) is een kleine crimineel die zijn dagen slijt met berovingen, gevangenisstraf en weer vrijkomen. Tot hij politieagente Ed (Holly Hunter) ontmoet. Ze worden verliefd, trouwen en H.I. zweert zijn criminele leventje af. Het gaat weer verkeerd als het echtpaar kinderloos blijft en ze een kind ontvoeren. Hilarische komedie uit 1987 van de gebroeders Coen met glansrollen voor toen nog onbekende Cage en Hunter.

4 Documentaire

Geschiedenis op maandag

Canvas, 20.50-21.45u.

Op 1 juli 1916 begon om 7.30 uur de slag bij de Somme. Aan het einde van de dag waren 57.470 Britse militairen dood, gewond, vermist of krijgsgevangen. Scenarist Mark Hayhurst en regisseur Carl Hindmarch diepten de dagboeken en brieven van het 22ste Manchester bataljon op. In een mix van naïef optimisme, ironie, sarcasme en vulgariteiten beschrijven de overwegend jonge militairen de verschrikkelijke slag.

5 Openen

Beer tracker

Te koop via www.megagadgets.nl, 7,95 euro (exclusief verzendkosten)

„Zullen we er nog eentje drinken?” „Weet je het zeker? Je hebt er al vijf op.” „Vijf? Nee man, ik heb er pas drie gedronken!” Zeker wanneer je al enigszins in de olie bent, is het lastig bij te houden hoeveel je eigenlijk gedronken hebt. Om onenigheid te voorkomen of om je bierconsumptie in de gaten te houden, kan de beer tracker uitkomst bieden. Hij ziet er uit als een flesopener en werkt ook zo. De toegevoegde waarde is het lcd-schermpje waarop precies valt af te lezen hoeveel pijpjes je al geopend hebt. De beer tracker is vooral geschikt voor de drinker met enige zelfdiscipline: het apparaat waarschuwt niet wanneer je een flesje teveel op hebt. Ook houdt de tellende opener geen rekening met mensen die tussendoor bier uit blik drinken. Je kan zelfs de beer tracker halverwege de avond resetten. Maar ook dat is vals spelen. (MvdM)

6 Klok kijken

Jaren zeventig-horloges

www.watchismo.com/gallery.htm en www.70s-watches.com

In de jaren 70 kwamen de eerste digitale horloges op de markt. En dat hebben we geweten. Iedereen leek rond te lopen met een Casio voorzien van een heus mini-cijfertoetsenbordje. Met knopjes zo klein dat je ze alleen met een pen kon indrukken. Horloges die nu toch vooral een hoog David Hasselhoff-gehalte hebben. Op de sites watchismo en 70s-watches kan je oogverblindende vintage exemplaren kopen, vaak nog in het originele doosje. Compleet met gebruiksaanwijzing – door de elektronische overdaad geen overbodige luxe. Er zijn trouwens ook seventies watches met een wijzerplaat te vinden, zoals een van de eerste plastic horloges, de voorloper van de Swatch. Maar die is toch lang niet zo charmant als de Casio Databank met rekenmachine, wereldtijden, stopwatch, timer, alarm én plaatselijke tijd. Slechts 85 dollar. Nooit gedragen. (JvG)

7 Vuur maken

Grote lucifers

Te koop bij Archi Toys in Waalre, prijs: 13,95 euro per 36 lucifers, of 27,50 euro per 100

Deze joekels van lucifers lijken gemaakt voor de liefhebber van een echt, knapperend haardvuur. De fakkellucifers, met een hoogte van 43 centimeter zijn samengeperst in een vierkant blok van 15 bij 15 centimeter, dat je rechtop naast de open haard kunt zetten. Dit model van Design Pyrénées heeft de toepasselijke naam Le Fagot, de takkenbos. Alsof de lucifers recht uit het bos komen. Je kunt de lucifers uit het blok trekken en via het schuurpapier op de zijkant van het blok ontsteken. Steek de lucifer in de haard, en de vlam slaat in het hout terwijl je zelf op veilige afstand kunt blijven staan. Ontwerper Franck Fontana maakte, behalve deze takkenbos, ook een miniatuurblokje met lucifers, gewoon voor je sigaretten of de kaarsen op tafel. Het doosje hoeft er bij deze lucifers niet meer omheen om ze bij elkaar te houden. (LvB)

Met bijdragen van Laura van Baars, Bart Funnekotter, Jessica van Geel en Mees van der Made