Ik heb al gestemd!

Ik heb gekozen, op 13.000 kilometer afstand van Den Haag en het was hartstikke leuk. Vanaf zaterdagochtend was het internetstembureau voor de Tweede Kamer geopend en deze zonnige zondagochtend heb ik in mijn Argentijnse werkkamer mijn slag geslagen. Met stevige stappen wandel je door de website. Je voert je geheime stemcode in en na een paar klikken is de klus geklaard en lig je weer voldaan in je zwembad.

Bij de derde pagina verschijnen de politieke partijen. Even lijkt het erop dat er maar zeven groeperingen meedoen maar een urinegele balk waarschuwt dat je ,,op de scrollbar moet klikken´´ om het volledige overzicht te verkrijgen.

Het valt niet mee om van zover een keuze te maken. Gelukkig legt een artikel in de Argentijnse krant La Nación vanochtend nog eens uit wat het belangrijkste thema is bij de parlementsverkiezingen in de Lage Landen. Op initiatief van de keiharde rechtse minister Rita Verdong wordt het moslims verboden een burqa te dragen. Volgens de Argentijnse journaliste - de correspondente uit Rome - lopen er maar hooguit honderd van dergelijke vrouwen door Nederland maar het gaat om het principe. Geert Wilders, volgens de krant de troonopvolger van vermoorde populist Fortuyn, wordt ook nog aangehaald. Hij wil een einde maken aan het beledigen van de gelijkberechtiging van mannen en vrouwen.

Ik zie tot mijn schrik dat al mijn favoriete Hollandse intellectuelen inmiddels samenscholen op de lijst van de Tegenpartij. Gelukkig schrijft de Argentijnse krant daar niet over want het zou me zwaar vallen om dit fenomeen te duiden aan mijn Latino vrienden.

Enfin ik heb gestemd op de nummer twee van een lijst. Zijn voornaam is dezelfde als de naam van mijn favoriete huisdier van weleer. Het hondje liep zich in 1974 dood onder de bakkersauto. Zo stem ik dan toch ook nog een beetje op de Partij van de Dieren.