www.nrc.nl

Europeanen van het jaar. Correspondent Jeroen van der Kris blogt over over de verkiezing van de Europeanen van het jaar. „Geen Balkenende of Bos bij de nominaties voor de ‘Europeanen van het jaar Awards’. Die verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door European Voice, het clubblad van de Europese gemeenschap in Brussel. Vorig jaar was Hirsi Ali bij de genomineerden. In de categorie staatsman/-vrouw van het jaar wél: voorzitter Barroso van de Europese commissie en de Duitse bondskanselier Merkel. Er staan twee Nederlanders in het rijtje van vijftig namen: Neelie Kroes (in de categorie ‘commissaris van het jaar’) en Sophie in ’t Veld van D66 (‘parlementariër van het jaar’, zie foto). Kroes wordt geprezen voor haar strijd tegen het ‘economisch patriottisme’, In ’t Veld omdat zij op de bres sprong voor behoud van burgerlijke vrijheden. De Indiër Lakshmi Mittal wordt voor het overnemen van een flink deel van de Europese staalindustrie beloond met een nominatie in de categorie ‘ondernemer van het jaar’.”

www.nrc.nl/brussel

Camera. In het weblog Hebben worden de nieuwste apparaten besproken. „Nikon probeert een prijsdoorbraak te forceren met de D40, een 6,1 megapixel spiegelreflexcamera die in de VS 599 dollar kost (470 euro). Da’s een koopje, althans voor een echte Nikon. Want voor een digitale SLR – model prosumer – ben je snel 800 tot 1.000 euro kwijt. En dan hebben we het nog niet over de objectieven. De camera is qua functies een crossover van de D50 en de D80 en mist bepaalde luxe features als een traploze belichtingsinstelling en eigen autofocusmotor.”

www.nrc.nl/hebben