Wilhelm Sasnal wint The Vincent

De Poolse kunstenaar Wilhelm Sasnal (Tarnów, 1972) is winnaar van The Vincent van Gogh Biennial Award for Contemporary Art in Europe 2006. Hij kreeg de prijs van vijftigduizend euro gisteren uitgereikt tijdens een bijeenkomst in de Passenger Terminal Amsterdam. In een korte toespraak zei Sasnal dat hij de helft van het prijzengeld aan een internationale ontwikkelingsorganisatie wil schenken en de andere helft aan een Pools weeshuis.

The Vincent is een tweejaarlijkse prijs voor Europese kunstenaars van 33 jaar en ouder, die in 2000 werd opgericht door The Broere Charitable Foundation. De eerste drie afleveringen werden georganiseerd door het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Dit jaar is de prijs voor het eerst bij het Stedelijk Museum in Amsterdam ondergebracht. Daar is tot 15 januari een tentoonstelling te zien van de vijf genomineerden voor The Vincent 2006. Naast Sasnal zijn dat Urs Fischer (Zwitserland, 1973), Andrei Monastyrski (Rusland, 1949), Dan Perjovschi (Roemenië, 1961) en Cerith Wyn Evans (Verenigd Koninkrijk, 1958).

Sasnal staat bekend om zijn figuratieve schilderijen, maar verraste in het Stedelijk met een presentatie van drie films. Het documentaire werk The River (2005/2006) is een registratie van vier onbekende Amerikaanse bands en twee Poolse bands die hetzelfde nummer instuderen in een oefenruimte. Camera (2006) en Kodachrome (2006) zijn twee conceptuele films die samen een ode vormen aan fotografische technieken die verloren dreigen te gaan. Van deze 8mm-films, de laatste spoelen die Sasnal bezat, zijn geen kopieën getrokken. Tijdens de tentoonstelling zal het materiaal slijten, waardoor de kunstwerken uiteindelijk zichzelf vernietigen.

„Zowel zijn films als zijn schilderijen getuigen van een existentiële noodzakelijkheid”, aldus de jury in het juryrapport. „De films onderscheiden zich vanwege hun visuele effectiviteit en hun fascinatie met de mogelijkheden en onmogelijkheden van cinematografische representatie.”