VS: toneel-estafette

De Afro-Amerikaanse schrijfster Suzan-Lori Parks (42) heeft een jaar lang iedere dag een toneelstuk geschreven. De eerste zeven toneelstukken van de cyclus 365 Days/ 365 Plays gingen deze week in première in New York, meldt The New York Times. Daarna volgt een estafette langs theaters in Alaska, Montana, Texas, Los Angeles en Washington, buurthuizen in de achterbuurten van Chicago en een verlaten bioscoop in de Rio Grande vallei. In meer dan zevenhonderd theaters zijn er vijfduizend verschillende opvoeringen .

Lori-Parks, die in 2002 een Pulitzer Prijs won voor haar toneelstuk Topdog/ Underdog, schreef haar cyclus van november 2002 tot november 2003. De stukken, de meeste slechts een paar pagina’s lang, gaan over goden, over soldaten en over wat de schrijfster zag vanuit haar vliegtuigraampje. Parks: „Er zijn dagen dat er niets gebeurt, dus schreef ik over dat er niets gebeurde.”

Het schrijven van de stukken was volgens Parks niet zo’n probleem, maar het laten opvoeren wel. Dus verzon ze een ‘theatraal internet’: een systeem van knooppunten en satelliettheaters. De knooppunten zijn veertien regionale theaters, als het Public Theatre in New York en het Steppenwolf theater in Chicago, die ieder tweeënvijftig theaters in hun regio aansturen. Ieder theater voert een week lang stukken op, de vorm is vrij. Er is belangstelling uit China, Australië, Nieuw Zeeland en Groot-Brittannië.