Uitgever dagvaardt MySpace

De Franse muziekuitgever Universal Music Group daagt de succesvolle website MySpace voor de rechter vanwege schending van auteursrechten.

Universal stelt dat MySpace, een populaire vriendennetwerksite die eigendom is van mediamagnaat Rupert Murdoch, niets doet tegen bezoekers die filmpjes en muziek zonder toestemming van Universal op de site zetten.

Websites als MySpace, YouTube (filmpjes) of Grouper hebben binnen razendsnel tempo enorme bezoekersaantallen gekregen. De sites, waar iedere bezoeker foto’s, filmpjes en muziek kan uitwisselen, kampen steeds vaker met auteursrechtelijke procedures.

Mede om deze reden sloot de populaire videosite YouTube onlangs contracten met Sony, CBS en Vivendi Universal Music voor levering van nieuws en amusement. De mediabedrijven krijgen een niet nader bekend bedrag per bekeken onderwerp.

Sinds YouTube in september voor 1,3 miljard euro werd gekocht door Google, is het aantal klachten over schending van auteursrechten niettemin sterk gestegen. Na klachten van een Japanse auteursrechtenorganisatie werden 30.000 filmpjes van YouTube gehaald. Directeur Dick Parsons van Time Warner (eigenaar van onder meer filmmaatschappij Warner Brothers en van betaalzender HBO) liet eerder weten dat het mediabedrijf overweegt YouTube aan te klagen wegens overtreding van het auteursrecht.