Transseksueel in Amerika

SEKSEVERWARRING: Lynette Scavo Foto A-Film Scene uit de film Transamerica A-Film

Transamerica(A-Film)Film: Extra’s:

Het was een geniale zet. Een mannelijke transseksueel laten spelen door een aantrekkelijke actrice. Een actrice bovendien (en dat was niet gepland) die tijdens het verschijnen van de film net enorm bekend werd als Lynette Scavo (de blonde) uit de populaire tv-serie Desperate Housewives. Regisseur Duncan Tucker had het geluk aan zijn kant toen hij Transamerica maakte, al duurde het even voordat hij het verzilveren kon.

Bree (Felicity Huffman) is vrouw op één cruciale operatie na. Ze heeft het hele helse tracé van pillen en praten achter de rug. Nog even en haar oude ik Stanley is dood en begraven. Nog even. Als er niet opeens een jongen zou opbellen die beweert haar zoon te zijn. En wat moet een vrouw die geen man meer is met een zoon? Hoe kom je in je keurige niet te opvallende ton-sur-ton damesoutfit bij een New Yorkse gevangenis om tegen iemand die je nog nooit van je leven hebt gezien met je nieuwe aangeleerde vrouwentimbre zeggen: „Hallo, ik ben je vader?” Niet dus. Maar voor je het weet is er toch een ouderhart gebroken en zit je met dat kind dat niet deugen wil in een oude auto op weg naar je nieuwe leven.

Regisseur Duncan Tucker werd naar eigen zeggen geïnspireerd toen hij op een dag een vrouw ontmoette van wie hij met geen mogelijkheid had kunnen zeggen dat zij als man geboren was. En vanuit die niet-problematische invalshoek maakte hij vervolgens zijn film. Natuurlijk, Bree en Toby komen een hoop vooroordelen tegen op hun lange reis van New York terug naar Los Angeles. Maar die bieden ze met vindingrijke blijmoedigheid en vileine zelfspot het hoofd. Tucker zegt op de dvd, die van een babbelend commentaarkanaal en een wat serieuzer interview met hem en hoofdrolspeelster Huffman is voorzien, dan ook weinig te begrijpen van alle rumoer rondom de film. „Eigenlijk is het een ouderwetse familiefilm over volwassen worden’’, merkt hij monter op.

Alleen was Amerika nog niet helemaal rijp voor dit soort families. Huffman kreeg een Oscarnominatie én terecht. Maar voor de leden van de Academy was Transamerica – alle opgewektheid van Tucker ten spijt – net iets te controversieel. Mannen in vrouwenkleren mogen best in Amerika, zolang het maar Dustin Hoffman (Tootsie), Robin Williams (Mrs. Doubtfire) of Philip Seymour Hoffman (Flawless) zijn. Maar vrouwen die mannen in vrouwenkleren spelen, dat komt net iets te dicht bij het soort sekseverwarring die de meeste mensen niet durven te voelen. Ernaar kijken in Transamerica is daarom van harte aanbevolen.

Dana Linssen