Televisie Voorkeur

Toscane. Prachtige natuur en een schatkamer van de renaissancecultuur. In het eerste deel van een tweedelige documentaire komen de ‘bewakers’ van die cultuurschatten aan het woord: de Corsini’s in Florence, de Scerampi’s in Sienna en Luciano Massari in Carrara. België 1, Canvas, 21.05-22.00u. Foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen Sienna, Beeld van de Piazza . Foto Leo van Velzen/Nrc.Hb. Velzen, Leo van

actualiteit

Buitenhof. Gast o.a. de lijsttrekker van de PvdA, Wouter Bos. Ned.2, 12.05-13.09u.

Nederland kiest. Debat tussen Gerrit Zalm, VVD-minister van Financiën en Lodewijk Asscher, PvdA-wethouder te Amsterdam. Ned.2, 22.10-22.50u.

documentaire

Het uur van de Wolf: De weduwen Zonneveld. Documentaire over het leven en werk van de legendarische zanger, conferencier en acteur Wim Zonneveld (1917-1974), waarbij ook het complexe liefdesleven van de amuseur, die zijn privéleven en zijn homoseksualiteit altijd zorgvuldig buiten de publiciteit wist te houden, uitgebreid aan bod komen. Met bijzonder archiefmateriaal. Ned.2, 18.55-19.55u.

Panorama: Spion bij Al Qaeda. Het onwaarschijnlijke levensverhaal van Omar Nasiri, een Brusselse Marokkaan die van 1993 tot 2000 het netwerk infiltreerde van de internationale moslimterreur, dat pas later bekend zou worden onder de noemer Al Qaeda. Islamitische geheime cellen in Brussel, trainingskampen in Pakistan en Afghanistan en de radicale moskeeën van Londen. Omar Nasiri was er overal actief als dubbelagent. België 2, Canvas, 20.00-21.05u.

Zembla. Hoe betrouwbaar zijn peilingen? Er gaat in de aanloop naar de verkiezingen geen dag voorbij zonder dat de stemvoorkeur van ‘het volk’ wordt gepeild. Ook enquêtes over de meest diverse onderwerpen halen vrijwel altijd de krantenpagina’s of de nieuwsrubrieken op radio en televisie. De prestaties van de nationale voetbalcoach, racisme, de files – alles wordt onderzocht, maar is de uitkomst betrouwbaar? Ned.3, 22.00-22.45u.

Panorama: Booze - What every teenager needs to know. Documentaire waarin er nog eens op wordt gewezen dat jongeren die overmatig alcohol nuttigen een verhoogd risico hebben op hersenbeschadiging, een slechte gezondheid en verslaving. BBC1, 23.15-23.55u

praatprogramma

Tegenpolen. Televisiemaker en presentator van Wintertijd, Harry de Winter en de joodsorthodoxe rabbijn Lody van de Kamp debatteren over de politiek van Israël. Ned.2, 22.50-23.20u.

Informatief

Lijst 0: De stemmen doe je zo show. Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink ontvangen vijf lijsttrekkers die zich in vijf rondes over vijf thema’s moeten uitspreken die jongeren het belangrijkst vinden in de verkiezingen: werkgelegenheid, onderwijs, integratie, veiligheid en milieu. Doel van de avond is jongeren meer helderheid te verschaffen waar de partijen voor staan, zodat ze een verantwoordelijke keus kunnen maken in het kieshokje. Het programma wordt gevolgd door Lijst 0, Holland’s next top politician met portretten van Wouter Bos en Jan Peter Balkenende Ned.3, 20.25-21.20 & 21.20-22.00u.

kunst

Boeken. Gesprek met journalist Kees van den Bosch en emeritus hoogleraar C.D. Andriessen over de roerige geschiedenis rond de kerncentrale Kalkar. Van den Bosch schreef een kritisch boek over de kernreactor en Andriessen moest vertrekken als hoogleraar bij de universiteit van Utrecht nadat hij zijn bedenkingen had geuit over de veiligheid van de kerncentrale. Ned.1, 11.30-12.00u.

NPS Arena. Reportage over de repetities en het optreden van Gospel in concert met o.a. de mezzosopraan Tania Kross, Berget Lewis en Edwin Hawkins (Oh happy day!). Gast Madelein Duijvestijn te gast vertelt over haar omvangrijke collectie Sinterklaas-inpakpapier die is te zien in de Kunsthal in Rotterdam. Verder de komische mini-opera Ik ben totaal over je heen, een masterclass van Daniel Barenboim met de Palestijns-Israëlische pianist Saleem Abboud Ashkar en opnamen uit het jazzarchief. Ned.2, 17.00-18.47u.

sport

Sunday Grandstand. Sportprogramma. Onder onder meer verslagen van de rugbywedstrijden Engeland-Zuid-Afrika en Ierland-Australië. BBC 2, 13.45-19.20u.

NOS-Studio Sport. Rechtstreeks verslag van de wereldbeker schaatsen in Berlijn met de 1000 m mannen en vrouwen en de ploegenachtervolging. In het tweede deel o.a. Engels voetbal, en hockey. Ned.1, 13.10-17.20 & 18.00-19.05u.

De wedstrijden. Samenvattingen van de eredivisiewedstrijden, gevolgd door samenvattingen uit de Bundesliga, Primera Division en Schotse Premier League en een terugblik op de eredivisie. Talpa, 19.00-20.30 & 22.05-23.45u.