Televisie Overige films

Spy Kids 2: Island of the Lost Dreams (Robert Rodriguez, 2002, VS). In vervolgfilm zijn de kinderen gepromoveerd tot echte spionnen, zij het van de junior-afdeling. Vermaak voor het hele gezin biedt een stroom van schattige of geinige technische snufjes en Steve Buscemi als de gekke wetenschapper, die op een afgelegen eiland nieuwe dieren uitvindt en en passant ook nog dingetjes bedacht om de wereld te vernietigen. Veronica, 20.55-22.45u., onderbroken door reclame.

Secret Window (David Koepp, 2004, VS). Johnny Depp is de gekwelde horrorschrijver Mort in een duizelingwekkende Stephen-Kingverfilming. Gescheiden, eenzaam en geblokkeerd wordt hij in zijn buitenhuisje door een man (John Turturro) bedreigd: Mort zou zijn laatste boek van hem hebben overgeschreven. Hij krijgt vier dagen de tijd om zijn onschuld te bewijzen. Door de indringende stijl benauwende thriller over een schrijver die worstelt met een writer’s block en zijn scheiding. RTL5, 22.15-24.00u.

Blind Fury (Philip Noyce, 1989, VS). Japanse filmserie Zatoichi, de blinde samoerai, vormde inspiratiebron voor laconieke actiefilm waarin Rutger Hauer zijn droogkomieke talenten mag exploiteren als een blinde Vietnamveteraan wiens feilloze zwaardvechtkunst van pas komt tegen stripverhaalachtige gangsters. RTL7, 22.40-0.15u., met reclame.

Apocalypse Now Redux (Francis Ford Coppola, 1979/2001, VS). Verontrustende, hallucinatorische oorlogsopera, geïnspireerd door Joseph Conrads Heart of Darkness, won in Cannes de Gouden Palm (ex aequo met Die Blechtrommel), was ook in Nederland hét filmevenement van 1979 en werd in 2001 door Coppola zelf een beetje hergemonteerd. Maar kapitein Willard (Martin Sheen) gaat nog steeds stroomopwaarts lángs de Vietnamoorlog teneinde de krankzinnig geworden kolonel Marlon Brando te liquideren. Ook met Robert Duvall, Dennis Hopper, Frederic Forrest. Ned.3, 23.00-2.20u.

Blue in the Face (Wayne Wang & Paul Auster, 1995, VS). Het collageachtige vervolg op Smoke is een ontspannen liefdesverklaring aan Brooklyn, waar het speelplezier vanaf spat. In en om de sigarenwinkel van Auggie Wren (Harvey Keitel) wordt geruzied, geouwehoerd en gesmacht door o.a. Lou Reed, Mel Gorham, Giancarlo Esposito en Jim Jarmusch. België 2, 23.15-0.40u.

Life as a House (Irwin Winkler, 2001, VS). Absurd zoet geval van de scenarist van As Good As It Gets. Terminale Kevin Kline bouwt een huis en herovert opstandige zoon Hayden Christensen en ex-vrouw Kristin Scott Thomas. België 1, 0.15-2.15u.

The French Connection (William Friedkin, 1971, VS). Fameuze misdaadfilm, waarin schamele New Yorkse rechercheur Gene Hackman een drugslijn uit Marseille oprolt. Vooral bezienswaardig wegens raak getroffen ‘couleur locale’ en een adembenemende, vaak geïmiteerde achtervolgingsscène. Ook met Roy Scheider. BBC1, 0.45-2.25u.

Performance (Donald Cammell & Nicolas Roeg, 1970, GB). Regiedebuut van Roeg is hallucinerende cultfilm over drugs, macht, geweld en interfererende ego’s. Voortvluchtige gangster James Fox duikt onder bij wegkwijnende popster Mick Jagger. BBC2, 0.50-2.30u.

Dayareh / The Circle (Jafar Panahi, 2000, Iran/Zwitserland/Italië). In Venetië met Gouden Leeuw bekroonde, derde film van regisseur Panahi (De witte ballon, De spiegel) is een vernietigende aanklacht tegen het gebrek aan vrijheid voor vrouwen in Iran. Film vertoont cirkel van vrouwen die zich in toenemende mate bewust zijn van hun onvrijheid en steeds lucider de regels trotseren. Een zeldzaam voorbeeld van een politiek explosieve, door en door humane film. Ned.2, 1.50-3.16u.