Televisie Overige films

Fakiren fra Bilbao / The Fakir (Peter Flinth, 2004, Denemarken. Kwaliteitsjeugdfilm uit Denemarken over twee halfwezen die in een oud landhuis een in een balpen opgesloten geest bevrijden. Ned.3, 13.30-14.55u.

Spies Like Us (John Landis, 1985, VS). Uit losse sketches opgebouwde spionagekomedie brengt cinefiele hommage aan de melige ‘The Road to...’-films van Bing Crosby, Bob Hope en Dorothy Lamour. Stuntelende CIA-employés Chevy Chase en Dan Aykroyd raken betrokken im complot om Russische kernraket te kapen. Veronica, 18.40-20.30u., onderbroken door reclame.

Octopussy (John Glen, 1983, VS). Plichtmatige dertiende ‘James Bond’ was in ons land grootste bioscoophit van 1983. Roger Moore vecht onder andere bovenop een vliegtuigje. Ook met Maud Adams. Veronica, 20.30-23.05u., onderbroken door reclame.

Johnny Handsome (Walter Hill, 1989, VS). Redelijk geslaagde imitatie van ouderwetse, ‘noirish’ misdaadfilm. Mickey Rourke kiest, ondanks therapeutisch bedoelde plastische chirurgie, na de gevangenis andermaal het slechte pad om wraak te nemen op verraderlijke Ellen Barkin en Lance Henriksen. Met Forest Whitaker als de toegewijde dokter. Arte, 20.45-22.15u.

The path to 9/11 (David L. Cunningham, 2006, VS). Slot van een vierdelige televisiefilm over de gebeurtenissen die leidden tot de aanslagen door moslimterroristen op de WTC-torens op 11 september 2001 in New York en het Pentagon. Met onder anderen Harvey Keitel, Frank John Hughes en Donnie Wahlberg. SBS6, 21.00-22.30u., met reclame.

Coup de tête Jean-Jacques Annaud, 1979, Frankrijk). Intelligente provincieklucht met politieke bijbedoelingen. Tweederangs voetballer Patrick Dewaere scoort onverwacht beslissende doelpunten en neemt lokale notabelen te grazen. TV5, 23.10-1.00u.

Intermission (John Crowley, 2003, Ierland/GB). Het is uit tussen John en Deirdre, Oscar kan geen erectie meer krijgen, Sally is zo door een man bedrogen dat ze haar snorharen niet meer bleekt, Mick wordt afgeblaft door de passagiers in zijn bus. Het is een droevig leven, vol geweld, mislukking en armoede in dit Ierse stadje dat het decor is van Intermission. Maar regisseur Crowley houdt het tempo hoog en de toon licht, zodat het resultaat een feelgood komedie is waarin blikken erwten en bruine saus een hoofdrol vertolken. BBC2, 23.50-1.30u.

The Memoirs of an Invisible Man (John Carpenter, 1992, VS). Werk van H.G. Wells lag níét ten grondslag aan deze als comedy opgezette demonstratie van speciale effecten. Onzichtbaar geworden effectenhandelaar Chevy Chase wordt doelwit van CIA-agent Sam Neill. Minder geloofwaardig. Met onder anderen Darryl Hannah. BBC1, 0.45-2.20u.

Cop (James B. Harris, 1987, VS). Op maat van James Woods gesneden, brutale thriller. Jacht van fanatieke rechercheur op maniakale moordenaar gaat ten koste van zijn huwelijk. Ook met Ann Warren, Charles Durning. Arte, 1.00-2.10u.

A Dispatch from Reuters (William Dieterle, 1940, VS). Informatieve filmbiografie van oprichter van het Brits persbureau Reuters. Met Edward G. Robinson, Edna Best. ARD, 1.20-2.45u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Sous le sable (François Ozon, 2000, Frankrijk). Minimalistisch drama van Ozon over de strijd tegen de onvermijdelijkheid van de dood. Charlotte Rampling ontkent dat haar man verdronken is in zee, omdat zijn lichaam nooit gevonden is. Haar lichaam, gedetailleerd bestudeerd als symbool van de schoonheid van het vergankelijke, levert impliciet bewijs van haar ongelijk, en toch wil je haar geloven. Maandag, Arte, 14.55-16.30u.