Televisie Film van de dag

James and the Giant Peach. Deze film, naar een boek van Roald Dahl, is een combinatie van live action, animatie (de droomscène) en poppenanimatie. De poppenanimatie is virtuoos en fantasievol. Alle figuren hebben een herkenbaar eigen karakter. Ook de details in de animatie, zoals schaduw en textuur zijn zorgvuldig. De perzikhuid heeft duizenden zachte haartjes, waar de wind doorheen ruist en voetstappen hun sporen achterlaten. De live action elementen met de twee enge tantes van James zijn vet aangezet, met heerlijk karikaturale rollen van Joanne Lumley en Miriam Margolyes. Doordat deze scènes hevig gestileerd zijn, verloopt de overgang naar de poppenanimatie geheel naadloos. Dit middengedeelte is het meest fantasierijke van de film met griezelige avonturen en grappige interacties tussen de onverschrokken duizendpoot en de bang aangelegde aardworm.(Henry Selick, 1996, VS/GB), België 1, 14.05-15.20u.

André Waardenburg