Televisie Film van de dag

Uit Vizontele Tuuba. Vizontele Tuuba

Vizontele Tuuba. In plaats van opnieuw Apocalypse Now in het zonnetje te zetten, ook al is het de zogenaamde ‘redux’-versie met nieuw materiaal, vandaag aandacht voor een film die in Turkije miljoenen mensen naar de bioscoop trok. Vizontele Tuuba is het vervolg op Vizontele (2001) waarin het draaide om de reacties van de bewoners van een klein dorpje in Zuidoost-Turkije op de komst van televisie in hun leven, begin jaren zeventig.Het vervolg speelt zich af in hetzelfde dorpje, waar de tv anno 1980 gemeengoed is en iedereen naar Dallas kijkt. Er komt een bibliotheek in het dorp, maar er blijken helemaal geen boeken te zijn. Het eerste uur is een ludieke reis door een charmant dorpje, om je vervolgens bij de kladden te grijpen. In Vizontele Tuuba wordt de recente Turkse geschiedenis kritisch en aangrijpend onder de loep genomen.(Yilmaz Erdogan, 2004, TR), Ned. 2, 0.00-1.50u.

André Waardenburg