Spanning sunnieten shi’ieten stijgt nog

Spanningen tussen shi’ieten en sunnieten in Irak zijn gisteren nog hoger opgelopen dan ze al waren nadat de shi’itische minister van Binnenlandse Zaken op de staatstelevisie had bekendgemaakt een arrestatiebevel te hebben uitgegeven tegen de belangrijkste sunnitische geestelijke van het land.

De Islamitische Partij, de grootste sunnitische partij in de ‘regering van nationale eenheid’ van de shi’itische premier Nouri al-Maliki, noemde het arrestatiebevel het „genadeschot” voor alle plannen om de sunnieten bij pogingen tot nationale verzoening te betrekken. De geestelijke zelf, Harith al-Dari, is buiten bereik van de Iraakse overheid in Jordanië. Dari, een scherp criticus van Maliki en de Amerikaanse aanwezigheid, werd door minister Jawad al-Bolani beschuldigd van het aanzetten tot terrorisme en ander geweld. Zelf zei hij gisteren dat de regering zijn arrestatie had gelast om de aandacht af te leiden van haar eigen misdaden.

De sunnitische partijen hadden al gedreigd uit de regering te stappen uit woede over de weigering van premier Maliki de shi’itische partijmilities te ontbinden. Deze maken zich schuldig aan moordpartijen op sunnitische burgers als vergelding voor bomaanslagen en moorden door sunnitische extremisten op shi’itische burgers. „Als Harith al-Dari wordt gearresteerd zullen we de regering ten val brengen en Bagdad platbranden”, waarschuwde de sunnitische geestelijke Khalid Abdullah tijdens het Vrijdaggebed in de stad Falluja.

Een functionaris uit de omgeving van Maliki probeerde zich later te distantiëren van de actie van minister Bolani. Hij zei dat de premier niet vantevoren was ingelicht over het arrestatiebevel en dat hij ervoor zou zorgen dat een dode letter zou blijven.

De Iraakse president, de Koerdische leider Jalal Talabani, zei eerder deze week dat Dari een havik is met „niets anders te doen dan tot sektarische en etnische opstand aanzetten”. Dari zei gisteren Talabani niet als president van Irak te erkennen.

In Zuid-Irak zijn twee Amerikaanse bewakers die donderdag werden ontvoerd, gisteren door de Iraakse politie bevrijd. Een derde ontvoerde westerling werd echter dood aangetroffen; twee worden nog vermist. De mannen werden ontvoerd bij een overval op een konvooi van 43 vrachtwagens en zes veiligheidsvoertuigen bij Safwan. de overval werd, zoals gebruikelijk, uitgevoerd door mannen in politieuniform.

Nog steeds is er geen duidelijkheid over het lot van tientallen employés van het ministerie van Hoger Onderwijs die dinsdag door shi’itische milities werden ontvoerd. Evenmin werd er iets bekend over tientallen shi’itische buspassagiers die naar men vreest gisteren ontvoerd zijn bij valse controleposten in een sunnitische wijk van Bagdad. (Reuters, AP)