Puer nobis nascitur

Puer nobis nascitur (Challenge Classics CC72234) ***** NRC Handelsblad

Puer nobis nascitur (Challenge Classics CC72234)

De sinterklaastijd is er voor het kopen van kerstrepertoire, zoals de cd Puer nobis nascitur (Een kind is ons geboren). Ton Koopman speelt kerstmuziek van o.a. Bull, Sweelinck, Buxtehude en Bach op het orgel van de Sint Martinuskerk in het West-Vlaamse Haringe. Dat ligt dicht bij het poëzie- en kunstdorp Watou en het stadje Poperinge, het centrum van de hopcultuur. Haringe heeft nog geen vierhonderd inwoners, maar wel een fameus Van Peteghem-orgel, dat sinds 1778 onveranderd is gebleven, een hoge uitzondering. Haringe viert dat ook met het drinken van orgelbier.

Het luisteren naar Koopmans spel op dit orgel is een verbazingwekkende verrukking. De registers met hun zeer gevarieerde klank worden door Koopman met verve uitgebuit. Van pregnante eenvoud tot warm fluweel, sfeervol, roerend en behoedzaam, zoals in de Pastorale BWV 590 van Bach, om de herdertjes die bij nachte lagen, zacht te wekken voor het hemelse bazuingeschal: ‘Een kind is ons geboren’.

KASPER JANSEN