Prijswinnende tekening

Illustrator Guusje Berthelot won eind oktober de Nederlandse Designprijs (in de categorie illustraties) voor haar serie tekeningen van een vernieuwde darmoperatie, voor mensen met een darmziekte waarbij verwijdering van de dikke darm de enig overgebleven mogelijkheid is. De dunne darm wordt daarbij aangesloten aan de endeldarm en anus. Vroeger werd ook de endeldarm verwijderd – de nieuwe techniek (INRA) houdt in dat alleen het zieke slijmvlies uit de endeldarm wordt verwijderd. Slijmvlies van het uiteinde van de dunne darm komt daarvoor in de plaats. Berthelot verdiepte zich in de door chirurg dr. C. van Laarhoven ontwikkelde operatie. Ze maakte eerst foto’s, daarna lijntekeningen in pen en inkt, waarna zij de belangrijke delen van de illustratie met computertechnieken verder bewerkte. (WK)