Pleidooi Cananda voor meer troepen in Kandahar

De Canadese regering pleit met klem voor de ophef van beperkende voorwaarden die sommige NAVO-landen stellen aan inzetbaarheid van hun troepen in Zuid-Afghanistan. Alleen door deze caveats te schrappen kan de „last gelijkmatig worden verdeeld” onder de internationale troepenmacht in Afghanistan.

Dat heeft de Canadese minister van Defensie, Gordon O’Connor, gisteren gezegd op een bijeenkomst van parlementariërs van NAVO-landen in het Canadese Quebec-Stad. O’Connor noemde de beperkingen die lidstaten als Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje stellen aan de inzetbaarheid van hun militairen – met name dat ze niet in het instabiele zuiden van het land mogen opereren, maar alleen in het veel rustiger noorden en westen – „inefficiënt”.

„We moeten ervoor zorgen dat troepen kunnen worden ingezet in gebieden waar ze het hardst nodig zijn”, aldus O’Connor. Hij verwoordt daarmee een standpunt dat de Canadese regering ook zal bepleiten op de komende NAVO-top in Estland, eind deze maand.

O’Connor kreeg steun voor zijn oproep van Jaap de Hoop Scheffer, secretaris-generaal van de verdragsorganisatie. „Operationele bevelhebbers hebben problemen als er te veel caveats bestaan”, zei hij via een satellietverbinding vanuit Brussel. „Mijn pleidooi aan regeringen en parlementariërs is om deze voorwaarden zoveel mogelijk op te heffen.”

Canada is met ongeveer 2.500 militairen actief in de zuidelijke provincie Kandahar. De Canadezen hebben dit jaar zware gevechten geleverd met Talibaanstrijders. Meer dan veertig Canadezen zijn omgekomen, en in Canada is een gevoel ontstaan dat het land een onevenredig zware last draagt binnen de ISAF-missie.

De Afghaanse overheid is begonnen met de inzet van zogenoemde hulppolitie in het zuiden. In het noorden van de provincie Helmand hebben 1.500 lokale hulpagenten, na een hele basale opleiding, de plaats ingenomen van Britse militairen die namens de NAVO in de provincie gelegerd zijn. Critici zien hen als gelegaliseerde milities, die alleen trouw zijn aan lokale krijgsheren.