Ook Bos maakt zich schuldig aan gênante tv-optredens

In de rubriek Opklaringen (Opinie & Debat, 11 november) windt Marc Chavannes zich zeer op over minister-president Balkenende, die met zijn tv-optredens ”de politiek `wegzet` als uiting van minachting voor de democratie[...] En dat alles om De Macht [...] De huiskamerconservatief die bereid is de essentie te offeren voor verlengde bewoning van het Torentje.”

Chavannes zet dit zijns inziens zo verwerpelijke optreden van de premier af tegen de daarmee zo sterk contrasterende houding van Wouter Bos, ”die zich niet op zijn gemak voelt in deze mallemolen van verplicht vlot doen.”

Werkelijk? Is dit een voorbeeld van de door waarnemend hoofdredacteur Birgit Donker op dezelfde pagina beleden ”profilering van politici, geleid door zuiver journalistieke motieven”? Zonder enige politieke voorkeur?

Wil Marc Chavannes misschien - te zijner opklaring - dan nog eens kijken naar enkele Bos tv-optredens van de afgelopen week? Naar het gekir en getortel van Bos met Katja Schuurman (in het BNN-programma `Katja versus de Rest`)? Naar de triomfen die Bos vierde in het debat (!) met jonge kinderen bij het beantwoorden van vragen over de vriendjes van Patrick de Zeester? En naar het optreden van Bos als voetbalanalist in het programma NOS Studio Voetbal?

Bos voelde zich zo te zien in al deze optredens zo zeer op zijn gemak dat hij geen moment op enige inhoudelijke politieke thema`s kon worden betrapt: hoogst gênant was het allemaal wel.

Was hier dan geen sprake van een uiting van minachting voor de democratie, en dat van een man die volgens Donker misschien de volgende premier van Nederland wordt?

    • D.F. Rijkels Wassenaar