Nieuwe koers Republikeinen blijft nog uit

De Republikeinen hebben hun leiding in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden intact gelaten ondanks de nederlaag die zij vorige week leden bij de Congresverkiezingen.

Gisteren herkozen zij John Boehner en Roy Blunt als minderheidsleider en chief whip (verantwoordelijk voor de fractiediscipline). De enige die wegvalt uit het Republikeinse leiderschap is de voorzitter van het Huis, Dennis Hastert. Zijn vertrek stond na vorige week vast.

De uitslag wordt in de VS gezien als bewijs dat de Republikeinen moeite hebben een nieuwe koers te vinden sinds ze de meerderheid in het Huis en de Senaat verloren.

Deze week keerde de vier jaar geleden weggestuurde Trent Lott als chief whip terug in het Republikeinse leiderschap van de Senaat. Lott staat bekend om zijn slechte relatie met het Witte Huis.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden kozen donderdag Steny Hoyer uit Maryland als hun meerderheidsleider. Hij wordt na voorzitter Nancy Pelosi de belangrijkste Democraat in het Huis. De keuze voor Hoyer was een nederlaag voor Pelosi. Zij had vorig weekeinde John Murtha als kandidaat naar voren geschoven.

Vietnam-veteraan en havik Murtha brak vorig najaar het debat over de oorlog in Irak open toen hij onmiddellijke terugtrekking van alle Amerikaanse troepen voorstelde. De verkiezingen werden vorige week gezien als een referendum over Irak. Maar tijdens de geheime stemmingen van de Democraten bleek dat hij geen schijn van kans maakte tegen Hoyer, een gematigde leider die al jaren de tweede man achter Pelosi is. Rechtse en linkse commentatoren zeggen dat de openlijke steun van Pelosi aan Murtha een bewijs is dat zij een moeilijke periode tegemoet gaat als het gezicht van de Democraten in het Huis.

De Democraten nemen formeel in januari de leiding van Huis en Senaat over en willen de eerste honderd uur gebruiken voor een reeks progressieve maatregelen: onder andere verhoging van het minimumloon, verlaging van belasting voor de middenklasse en intrekking van fiscale voordelen voor oliemaatschappijen. Hiervoor zal Pelosi met het Witte Huis zaken moeten doen. Haar misrekening met Murtha heeft haar interne positie verzwakt, wat volgens waarnemers de kans verkleint dat president Bush bereid is akkoorden met haar te sluiten.