Naar een nieuw Frankrijk

Tegen „onrechtvaardige wanorde”, vóór „positieve energie” en voor „nieuwe vrijheden om te bedenken”. In haar eerste rede als kandidaat van de Parti Socialiste bij de Franse presidentsverkiezingen heeft Ségolène Royal de kiezers gistermiddag opgeroepen samen met haar een nieuw Frankrijk te bedenken: „imaginer la France.”

Misschien waren ze daarmee al bezig: sinds enige maanden voert Nicolas Sarkozy, de waarschijnlijke kandidaat van de rechtse regeringspartij UMP, campagne met de leuze „Imaginons la France d’après” – Laten we het Frankrijk van hierna bedenken. Sarkozy werd door Royal niet genoemd, evenmin als president Jacques Chirac en andere mogelijke concurrenten.

Gisteren was het middelpunt van de wereld even verhuisd naar Melle, waar Royal als afgevaardigde in het nationale parlement kantoor houdt. In alle internationale persoverzichten werd de ‘kleine revolutie’ in Frankrijk gesignaleerd nu een vrouw voor het eerst kans maakt om president te worden.

Royal sprak twaalf minuten en vermeed harde eisen en concrete beloften. Wel noemde zij prioriteiten, waaronder verbetering van het onderwijs en het bestrijden van armoede. Maar het moet vooral van de burger zelf komen: iedereen dient zich af te vragen wat hij voor het land kan doen.

Medewerkers van Sarkozy maakten zich gisteren hardop zorgen over de voorsprong die Royal nu heeft genomen in de race naar het presidentschap. De UMP-leden wijzen hun kandidaat pas in januari aan. En de vrienden van president Chirac vallen hun favoriet Sarkozy elke week feller aan. Royal kreeg van de partijleden van de Parti Socialiste met ruim 60 procent van de stemmen de voorkeur boven twee rivalen.