Mulisch engageert zich met het dierenrijk

Harry Mulisch engageert zich met „het dierenrijk”. De schrijver, die onlangs door premier Balkenende werd aangesproken op het gebrek aan engagement van Nederlandse intellectuelen, roept de minister-president op een eind te maken aan de systematische mishandeling van dieren in het land. Mulisch (79) zegt op de Partij van de Dieren te zullen stemmen.

Balkenende nam een brief aan Mulisch op in zijn campagneboekje Aan de kiezer. Daarin vraagt hij de schrijver, die zich in de jaren zestig engageerde met het Cuba van Fidel Castro, waarom er nu „een angstwekkende stilte” heerst onder intellectuelen als het gaat om ontwerpen voor de toekomst. Mulisch: „Hoe komt hij daarbij? Ik lees voortdurend schrijvers en intellectuelen die zich, vaak als columnisten, mengen in het maatschappelijk debat.” Wel signaleert Mulisch dat er angst is geslopen in het Nederlandse publieke debat. „Angst voor de repercussies die je kunt krijgen als je echt schrijft wat je vindt. [..] De jure bestaat er vrijheid van meningsuiting, de facto niet.”

Mulisch: pagina 21