Kramer boekt ruime zege op 5.000 meter

Sven Kramer heeft gisteren de 5.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn gewonnen. Hij benaderde zijn eigen wereldrecord tot op een seconde.

Het mooiste compliment dat Kramer gisteren na zijn formidabele zege op de vijf kilometer bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn kon krijgen, kwam van zijn directe tegenstander Eskil Ervik. „Dit is het beste schaatsen dat ik ooit heb gezien”, zei de ervaren Noor, die als derde eindigde. „Sven is in deze vorm vergelijkbaar met de allergrootsten: Johann Olav Koss en Eric Heiden.”

Kramer (20) kwam in het Berliner Sportforum dicht in de buurt van zijn eigen wereldrecord, dat hij een jaar geleden reed in het hoog gelegen Salt Lake City. Zijn eindtijd van 6.09,76 was veruit de snelste 5.000 meter ooit op een laaglandbaan gereden. De Fries verpulverde het baanrecord van Gianni Romme met bijna vijf seconden. Ook zijn voorsprong op de concurrentie was Rommiaans. Ploeggenoot Carl Verheijen werd tweede in 6.16,49 en nummer drie Ervik deed er nog een seconde langer over. „Op dit moment ben ik veel beter dan de rest”, concludeerde Kramer laconiek.

Dat het in Berlijn snel kon gaan, bleek al op eerder verreden afstanden. Op de 500 meter bij de vrouwen verbeterde de Duitse sprintster Jenny Wolf op haar thuisbaan het wereldrecord laaglandbanen tot 37,77. Op de 1500 meter was de topdrie sneller dan ooit in Berlijn. Anni Friesinger, voor het eerst gecoacht door Gianni Romme, won voor de tweede keer dit seizoen de mijl, voor Ireen Wüst en de Canadese Christine Nesbitt.

De Noor Ervik had vooraf aan zijn race tegen Kramer een duidelijk plan: meegaan met zijn snel startende tegenstander en in het tweede deel van de race toeslaan. Maar Kramer liet zich niet volgen. „Ik heb weinig van mijn tegenstander gemerkt”, zei hij na de race. Zijn eerste en laatste volle ronde waren 28’ers, daartussenin reed hij louter rondjes van in de 29 seconden. „Heb ik afgelopen zondag tenminste niet voor niets tweeënhalf uur in de regen op de fiets gezeten”, lachte de winnaar, die zijn vierde internationale zege op rij behaalde op de vijf kilometer.

Het einde van zijn zegereeks lijkt niet in zicht. Kramer stapt na de wereldbeker in Berlijn van het ijs om te gaan trainen op Lanzarote. „Daar wil ik de basis leggen voor het tweede deel van het seizoen. Dan wordt het nog belangrijker dan tot nu toe.” Het wereldrecord laaglandbanen in Berlijn zei hem eigenlijk maar weinig. „Er is maar één wereldrecord dat telt. Dat is al van mij!”