Kolossos van licht

Op het Griekse eiland Rhodos is onrust ontstaan over plannen om de Kolossos, die in de Oudheid boven de ingang van de haven stond en waar schepen onderdoor voeren, te gebruiken voor een reclamecampagne.

De Amerikaanse firma Exide, gespecialiseerd in recycling van batterijen, wil volgend jaar aan de kust een grootscheepse manifestatie organiseren waarbij met laserstralen de 31 meter hoge Kolossos, ooit één van de zeven wereldwonderen, uit zee oprijst met in zijn rechterhand, in plaats van een fakkel, een ecologische batterij.

De Nationale Archeologische Raad gaf met één stem tegen haar toestemming, mede door het aanbod van Exide om 250.000 euro te betalen voor archeologische projecten in Griekenland. Daarvoor zou de firma het recht krijgen de beeltenis van Kolossos mét batterij twee jaar lang te vertonen voor reclamedoeleinden.

De beslissing heeft een storm van woede gewekt op het eiland, waar de door een aardbeving verwoeste Kolossos bij een Apollotempel alom prijkt op souvenirs en ansichtkaarten. De gemeenteraad is unaniem tegen en de burgemeester kondigde ‘beschermende maatregelen’ aan ter verhindering van de ‘commercialisering van onze culturele erfenis’.

Van de beeldtenis van het neergestorte gevaarte – de inspiratie voor het Amerikaanse Vrijheidsbeeld – zijn in de Oudheid ook al munten gemaakt.

    • Frans van Hasselt