Klachten over film Borat

Sacha Baron Cohen als Borat scene uit de film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006) FOTO: 20th Century Fox Sacha Baron Cohen 20th Century Fox

Tegen de release maakte de Kazachstaanse overheid bezwaar, daarna waren het de figuranten. De film Borat Cultural Learnings of America for Make Benefit of Glorious Nation of Kazakhstan voert in verschillende landen, waaronder Nederland, de bioscoophitlijst aan. Maar verschillende figuranten beklaagden zich afgelopen week over de manier waarop de Britse komiek Sacha Baron Cohen in zijn gedaante van Kazachstaanse journalist te werk gaat. Hij zou ze er met leugens toe hebben aangezet racistische, seksistische en antisemitische uitspraken te doen. In de nepdocumentaire is te zien hoe Borat voor Kazachstaanse kijkers een reportage maakt over de VS.

Eerst was er de aanklacht van twee Amerikaanse studenten die in de film racistische taal uitslaan; de crew zou ze dronken hebben gevoerd. Toen was er de woede van de straatarme inwoners van het Roemeense dorpje Glod, die in de film figureren als straatarme inwoners van Kazachstan, omdat ze zouden zijn onderbetaald en misleid. En tenslotte was er de aanklacht van de eigenaresse van een etiquettebedrijfje, die Borat in de film Amerikaanse zeden onderwijst. Volgens Cindy Streit tekende ze voor medewerking aan een film voor de Wit-Russische markt.

Het filmbedrijf 20th Century Fox heeft alle aanklachten van de hand gewezen. In een interview met Rolling Stone, afgenomen voordat de film uitging, zegt Borat dat het onthullen van zijn gesprekstechniek en de manier waarop hij mensen benadert „een ramp zou zijn, echt verschrikkelijk voor me.” In Amerika heeft de film tot nog toe 75 miljoen dollar opgebracht. (Reuters, AP)