Kabinet akkoord met politiebestel

Den Haag, 18 nov. Het kabinet stemt in met de vorming van een landelijke politieorganisatie. De ministers Hirsch Ballin (Justitie, CDA) en Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) hebben de nieuwe Politiewet, waarin de centralisatie van de politie geregeld wordt, gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd. De nieuwe politieorganisatie moet gaan bestaan uit 25 regionale korpsen en een landelijk politiekorps. Door de centralisatie van het beheer kan effectiever gewerkt worden aan bijvoorbeeld het ict-beheer bij de politie. De verantwoording aan de verantwoordelijk minister zal door de centrale organisatie worden gedaan, hetgeen de democratische controle op de politie verbetert. Het gezag over de politie blijft op lokaal niveau bij de burgemeester en de (hoofd)officier van justitie.